eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Euro banknotes in hand close-up on black background
Nyitókép: Alicia Llop/Getty Images

Célkeresztbe veszi az EU a piszkos pénzeket

Frankfurtban lesz az Európai Unió új pénzmosás elleni hatóságának székhelye. Szigorúbbak lesznek az átvilágítási és eljárási szabályok.

A döntés célja, hogy megerősítse a blokk illegális pénzügyek elleni erőfeszítéseit, és betöltse azt a hiányt, ahol korábban nem volt páneurópai hatóság, hanem a tagállamok intézményei, egymástól függetlenül próbáltak intézkedni − írja a Portfolio a Reuters cikkére hivatkozva.

Az AMLA 2025 közepén kezdi meg működését több mint 400 munkatárssal, és várhatóan központi szerepet játszik majd a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben, valamint a nagy kockázatot jelentő pénzügyi szervezetek felügyeletében. A Frankfurtba költözés történelmi jelentőségű döntés, mivel ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament és a Tanács közösen állapodott meg egy új uniós ügynökség befogadó városáról.

Emil Radev és Eva Maria Poptcheva társelőadók bizakodásukat fejezték ki, hogy az AMLA a „piszkos pénzek” elleni küzdelemben az EU-n belül is jelentős változást fog hozni, hangsúlyozva a kockázatos pénzügyi szervezetek feletti felügyeleti szerepét, valamint azt, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a csalók ne tudják kijátszani a célzott pénzügyi szankciókat.

Maired McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős európai biztos kiemelte, hogy a reform a szabályok hatályát a vállalatok új kategoriáira, a többi között a futballklubokra is kiterjeszti.

A reform a nagy összegű készpénzfizetésekkel és kriptotranzakciókkal kapcsolatos kockázatokkal is foglalkozik.

Christian Lindner német pénzügyminiszter és Olaf Scholz kancellár optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az AMLA létrehozásával megerősödik Frankfurt pénzügyi központi szerepe. Az AMLA-rendelet egy átfogó jogszabálycsomag része, amelynek célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem uniós keretének reformja. A teljes csomag a Parlament és a Tanács hivatalos elfogadására vár, a végső jóváhagyó parlamenti szavazást április 22-25-re tervezik.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×