eur:
390.55
usd:
364.91
bux:
68295.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Euro banknotes in hand close-up on black background
Nyitókép: Alicia Llop/Getty Images

Célkeresztbe veszi az EU a piszkos pénzeket

Frankfurtban lesz az Európai Unió új pénzmosás elleni hatóságának székhelye. Szigorúbbak lesznek az átvilágítási és eljárási szabályok.

A döntés célja, hogy megerősítse a blokk illegális pénzügyek elleni erőfeszítéseit, és betöltse azt a hiányt, ahol korábban nem volt páneurópai hatóság, hanem a tagállamok intézményei, egymástól függetlenül próbáltak intézkedni − írja a Portfolio a Reuters cikkére hivatkozva.

Az AMLA 2025 közepén kezdi meg működését több mint 400 munkatárssal, és várhatóan központi szerepet játszik majd a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben, valamint a nagy kockázatot jelentő pénzügyi szervezetek felügyeletében. A Frankfurtba költözés történelmi jelentőségű döntés, mivel ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament és a Tanács közösen állapodott meg egy új uniós ügynökség befogadó városáról.

Emil Radev és Eva Maria Poptcheva társelőadók bizakodásukat fejezték ki, hogy az AMLA a „piszkos pénzek” elleni küzdelemben az EU-n belül is jelentős változást fog hozni, hangsúlyozva a kockázatos pénzügyi szervezetek feletti felügyeleti szerepét, valamint azt, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a csalók ne tudják kijátszani a célzott pénzügyi szankciókat.

Maired McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős európai biztos kiemelte, hogy a reform a szabályok hatályát a vállalatok új kategoriáira, a többi között a futballklubokra is kiterjeszti.

A reform a nagy összegű készpénzfizetésekkel és kriptotranzakciókkal kapcsolatos kockázatokkal is foglalkozik.

Christian Lindner német pénzügyminiszter és Olaf Scholz kancellár optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az AMLA létrehozásával megerősödik Frankfurt pénzügyi központi szerepe. Az AMLA-rendelet egy átfogó jogszabálycsomag része, amelynek célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem uniós keretének reformja. A teljes csomag a Parlament és a Tanács hivatalos elfogadására vár, a végső jóváhagyó parlamenti szavazást április 22-25-re tervezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×