eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Hatalmas orosz hadisiker, az ukránok árnyalják az orosz bejelentést

Orosz csapatok elfoglalták a donyecki Marjinka várost, ezzel jelentősen hátrébb szorítva az ukrán tüzérséget Donyeck várostól, ami lehetővé teszi utóbbi hatékonyabb védelmét - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentésben.

"Ami kevésbé sem lényegtelen, hogy sikerült jelentősen hátrébb, nyugat felé szorítani az ukrán tüzérség vonalát Donyecktől, és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megvédjük az utóbbit" - mondta Sojgu.

A védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Marjinka elfoglalása csökkenti az ukrán erők védelmi képességeit, míg az orosz csapatoknak további cselekvési lehetőségeket nyit meg ezen a fronton.

Sojgu szerint az ukrán hadsereg az utóbbi kilenc évben igazi erődítménnyé változtatta a Donyecktől mindössze öt kilométerre délnyugatra található várost, föld alatti járatokat épített ki alatta. "Gyakorlatilag minden utcában jól megerősített, illetve légi- és tüzérségi csapásoktól megfelelően védett tüzérségi állásokat, bunkereket és föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építették ki. Köszönhetően katonáink elszántságának az erődítményt bevettük" - tette hozzá.

Az ukrán hadsereg tagadta az orosz bejelentést.

Olekszandr Stupun ukrán katonai szóvivő úgy fogalmazott, hogy "nem helytálló Marjinka elfoglalásáról beszélni". "Erőink a városban vannak" - tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a nap folyamán Szentpéterváron tett látogatást, kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lassan kezdi belátni a politikai rendezés szükségességét.

"Úgy vélem, itt a lehetőség, (hogy 2024-ben megoldást találjunk az ukrajnai konfliktusra). Szorosabban együtt fogunk működni a kijevi vezetéssel, hogy megértsék, ez az egyetlen esélyük. Ha nem élnek vele, akkor teljes összeomlás lesz" - mondta Lukasenka.

"Mára ez (a felismerés) a politikusokat is elérte. A katonák mindig igyekeznek nyomást gyakorolni (rájuk), mert ők látják a helyzetet. A nyomás nagyon erős. Önök Zelenszkij sajtótájékoztatói alapján bizonyára észrevették, hogy ő is elkezdte ezt megérteni" - fűzte hozzá a fehérorosz elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×