eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Seattle, 2016. április 4.Az Alaska Airlines amerikai légitársaság által 2016. április 4-én közreadott képen a vállalat egyik Boeing 737-800-as utasszállító repülőgépe száll fel a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér kifutójáról a Washington állambeli Seattle-ben január 26-án. Az Alaska Airlines 2016. április 4-én bejelentette, hogy felvásárolja a főként belföldi, illetve mexikói járatokat üzemeltető Virgin America fapados légitársaságot. (MTI/EPA/Alaska Airlines/Ingrid Barrentine)
Nyitókép: INGRID BARRENTINE

Ezért akarhatott lezuhanni az utasszállító géppel a pilóta

Azt hitte, hogy álmodik, és fel akart ébredni.

Újabb részletek derültek ki az előző hétvégén, az Alaska Airlines járatán történt esetről, amikor egy szolgálaton kívüli pilóta le akarta állítani a 83 utast szállító repülőgép hajtóműveit - írja az ABC News értesülése alapján a 24.hu.

Nyolcvanhárom rendbeli gyilkossági kísérlettel és a repülőgép veszélyeztetésével vádolják a hatóságok a 44 éves Joseph David Emersont, aki a veszélyes manőver idején éppen a Washington államban található Everettből utazott az észak-kaliforniai San Franciscóba, ahonnan vasárnap már egy másik repülőgép pilótájaként indult volna tovább. Az akkor szolgálaton kívül lévő pilótának azután nyílt lehetősége az akciójára, hogy a 2059-es számú járat irányítói beengedték a repülőgép pilótafülkéjébe.

Az ügyészség feljelentése szerint a pilóta nagyon rossz állapotban volt, 40 órája nem aludt és pszichedelikus gomba hatása alatt állt.

Joseph Emerson beszélgetett a pilótákkal, mielőtt megpróbálta megragadni és meghúzni a két piros kart, amelyek aktiválták volna a repülőgép vészhelyzeti tűzoltó rendszerét, és elvágták volna az üzemanyagot a hajtóművektől - magyarázták az ügyészek. A feljelentés szerint a zavart pilóta a mozdulat előtt közvetlenül azt mondta, hogy „nem vagyok jól”. Azért nem sikerült meghúznia a vészhelyzeti tűzoltó rendszert beindító karokat, mert kollégái rögtön rávetették magukat, földre vitték, majd másfél perccel később már ki is tessékelték a pilótafülkéből.

A férfit ezután a gép hátuljába vitték, ahol az utaskísérők leültették és megkötözték a kezeit, de landolás közben állítólag a vészkijáratnál is próbálkozott egyszer. A gép kényszerleszállást hajtott végre Portlandben, ahol azonnal őrizetbe is vették az instabil pilótát. Első bírósági meghallgatása kedden volt, ám nem volt bőbeszédű, ügyvédjén keresztül kommunikált, ártatlannak vallotta magát.

"Azért akartam mindkét vészlezáró kart meghúzni, mert azt hittem, hogy álmodom, és fel akartam ébredni

- védekezett Emerson. A rendőröknek azt vallotta, hogy nemrég vesztette el egy közeli barátját, illetve hat éve küzd súlyos depresszióval. Az állította, idegösszeomlása volt a fedélzeten. Azt is elmondta, hogy az eset előtt 48 órával fogyasztott pszichedelikus gombát.

Az NBC News forrása szerint az FBI most azt is vizsgálja, hogy egészen pontosan mikor is vehette magához a kábítószert, és azt is igyekeznek megfejteni, hogy a pszichedelikus trip, a férfi mentális válsága, vagy valami egészen más áll az események hátterében. Munkatársai semmi furcsát nem láttak a viselkedésében, azért engedték fel a gépre.

A légitársaság közlése szerint Joseph David Emerson munkaviszonyát az ügy lezárásáig megszünteti.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×