eur:
389.32
usd:
364.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) regionális gyűlése Wroclawban 2023. szeptember 20-án. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Maciej Kulczynski

Mitrovits Miklós: nagyon furcsa helyzet állhat elő október 15-e után

Két héttel a lengyelországi parlamenti választások előtt a jelenlegi kormánypárt tűnik esélyesnek, de valószínűleg csak koalícióban tudnak majd kormányozni. Az ellenzék is erős, ami a hétvégén százezres tömegdemonstrációt tartott Varsóban.

A szuverenisták és a globalisták összecsapását hozhatja a két hét múlva tartandó lengyelországi parlamenti választás. A kormányzópárt továbbra is népszerű, de az ellenzéki pártok is megmutatták erejüket a vasárnapi tömegrendezvényen, amit Donald Tusk, a Polgári Platform vezetője Lengyelország újjászületése jelének nevezett.

Mitrovits Miklós Lengyelország-szakértő szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), mely önmagát keresztény, konzervatív pártnak vallja, jelen állás szerint egyedül nem fog tudni kormányt alakítani, tehát minden bizonnyal koalícióra fog kényszerülni. Ha csak a Polgári Koalíció (korábban Polgári Platform) és potenciális koalíciós társai, a Harmadik Út, illetve az Új Baloldal nem szerez eggyel több mandátumot, mint amennyire a kormányoldal számít – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének munkatársa, aki szerint tehát:

  • lehet kényelmes kormánytöbbsége a jelenleg kormányzó PiS-nek a szintén jobboldali, de gazdaságilag roppant neoliberális (Szabadság és Függetlenség) Konföderációval, vagy
  • lehet akár szűk többsége a Polgári Koalíciónak, a Harmadik Útnak és a baloldalnak.

A választás eredménye akár hosszabb távon is meghatározhatja Lengyelország helyét és szerepét Európában, uniós tagsága azonban nincs veszélyben, hiszen a PiS is abszolút ez EU-n és a NATO-n belül képzeli el Lengyelország jövőjét, „más kérdés, hogy a szuverén nemzetek Európájaként” – tette hozzá a történész.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy mindentől függetlenül, a politikai elit döntő része egyetért abban, hogy Lengyelország stratégiai érdeke az oroszok kiverése Ukrajnából, ide értve a Krímet is. Ugyanakkor a PiS potenciális koalíciós partnere, a jobboldali Konföderáció meglehetősen szkeptikus ezzel a stratégiával szemben, sőt elvből elutasítja az ukránok feltételek nélküli támogatását, így elképzelhető, hogy a Jog és Igazságosság egy olyan társat kap majd a választások után, ami a külpolitikában egészen más vonalat akar majd képviselni, mint a PiS. „Arról nem is beszélve, hogy gazdaságilag is egészen mást képviselnek, ami miatt egy

nagyon furcsa szituáció állhat elő a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Lengyelországban október 15-e után.”

Mitrovits Miklós szerint a jelenlegi kormánypárt győzelme javíthatna a magyar–lengyel viszonyon, de ha a mostani ellenzék alakíthat kormányt, az újabb mélypontot hozhat a két ország kapcsolatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×