eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. október 1. vasárnap Malvin
Szevasztopol hadikikötője az ukrán támadás után. Forrás: X / The War Zone
Nyitókép: Forrás: X / The War Zone

Új fotók kerültek elő a szétlőtt orosz tengeralattjáróról

Korábban azt közölték, egy találatot kapott a jármű, a legfrissebb képek alapján azonban biztosan megállapítható, hogy két ukrán rakéta csapódott bele.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy a múlt héten ukrán csapás érte a krími Szevasztopol haditengerészeti kikötőjét. Találatot kapott egy Ropucsa típusú deszanthajó és egy 877-es tervszámú (NATO-kód: Kilo-osztály) tengeralattjáró is, ami egyébként javítási munkálatokon esett át.

Fontos tudni, hogy az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő stratégiai fontosságú szevasztopoli hajógyárban építik és javítják az orosz Fekete-tengeri flotta hajóit és tengeralattjáróit. Ez a flotta indított drón- és rakétatámadásokat Ukrajna ellen.

A Rosztov-na-Donu Kilo-osztályú, dízelmeghajtású tengeralattjárót ért károkról eddig csak műholdfelvételeket tettek közzé, a nemrég nyilvánosságra hozott közeli fotók alapján azonban kijelenthető, hogy végleg kivonták a forgalomból – írja a Portfolio.

Az X-en posztolt fotókon jól látható, hogy

javíthatatlan állapotba került a tengeralattjáró és a képek azt is igazolják, hogy a jármű nem egy, hanem két találatot kapott.

Az oroszok egyébként elismerték, hogy három Storm Shadow cirkálórakéta is átjutott a légvédelmen és az egyik a Ropucsa II-es osztályba tartozó Minszk deszanthajót találta el, ami ugyancsak totálkáros lett. A másik két rakéta csapódott be a tengeralattjáróba, amelynek több ponton is komoly sérülést szenvedett a törzse.

A Portfolio megemlíti, hogy a Kilo-osztályú tengeralattjárók eredetileg csak vízi célpontok támadására voltak alkalmasak, később viszont több járművet, köztük a Rosztov-na-Donut is felújították, amely két torpedó vetőcsőből cirkálórakétákat tudott kilőni.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico pártja vezet
Szlovákia

Robert Fico pártja vezet

Szlovákiában az Irány (Smer-SD) vezet az előrehozott parlamenti választáson a leadott szavazatok 75 százalék feletti feldolgozottságánál. A felvidéki magyar párt, a Szövetség jelenlegi eredménye nem haladja meg a bejutási küszöböt.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×