eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Coronavirus outbreak. Scientist in laboratory.
Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Zöld utat kapott Amerikában a laborban készített hús

Két cég is bejelentette, hogy frogalmazási engedélyt kapott laboratóriumi körülmények közt előállított csirkehús kereskedelmi forgalomba hozatalára.

Az egyik cég, a Good Meat, mely tojáshelyettesítő élelmiszert már gyárt, úgy nyilatkozott, azonnal meg is kezdik a termelést - írja a CNN. A laborban készülő csirkehúst hatalmas üstben állítják elő, amely a sörgyártásban használatos eszközökre emlékeztet.

A jóváhagyásig vezető út hosszú volt. A múlt héten az amerikai mezőgazdasági minisztériumtól kaptak jóváhagyást termékükre a cégek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a Good Meat és a másik vállalat, az Upside Foods részére is kiadott igazolást arról, hogy termékük biztonságosan értékesíthető.

A Good Meat Szingapúrban már értékesít laborban készült húst, termékét pedig kegyetlenségmentes élelmiszerként marketingeli. Az ilyen eredetű hús segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben is, mivel kiküszöböli az állattenyésztésből fakadó kibocsátást. A Good Meat egy washingtoni étteremmel is partnerséget kezdeményezett, és ahogyan a termelés nő, úgy továbbiakkal is kapcsolatba tervez lépni.

A szerdán kiadott, utolsó dokumentumot "ellenőrzési engedélynek" nevezik, amelyet a mezőgazdasági minisztérium Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) állít ki. Az ilyen engedélyre vonatkozó kérelmeket "szigorú eljárást követően hagyják jóvá, amely magában foglalja a cég élelmiszer-biztonsági rendszerének értékelését" – mondta az FSIS szóvivője szerdán.

Az Upside alapítója és vezérigazgatója, Uma Valeti óriási lépésnek nevezte az engedélyt egy fenntarthatóbb jövő felé, hozzátéve, hogy ez "alapvetően megváltoztatja, hogyan kerül a hús az asztalunkra".

Az Upside azt tervezi, hogy termékét a San Franciscó-i Bar Crenn étteremben mutatja be, de egyelőre nem közölte a bevezetés időpontját. Itt tapasztalatokat szerezhetnek arról, mit gondolnak a fogyasztók a termékről, később pedig más éttermekkel is együttműködnek majd, és a húst szupermarketekben is elérhetővé teszi.

Címlapról ajánljuk
Hogyan tartsuk távol a macskát a karácsonyfától?

Hogyan tartsuk távol a macskát a karácsonyfától?

„Curiosity killed the cat”, avagy a Kíváncsiság ölte meg a macskát – tartja az angol mondás. Amikor a karácsonyfáról és macskákról van szó, persze nem kell ilyen drámai kimenetelre számítani, de néhány óvintézkedés segíthet elkerülni, hogy ledőljön a fa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×