eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Different types of raw chicken meat, poultry. Black background. Top view.
Nyitókép: Vladimir Mironov/Getty Images

Egyre közelebb a bolti polcokhoz a műhús

Az Upside Foods termékét, amely laborban készített csirkehús, biztonságosnak ítélte a fogyasztásra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

Állatok levágása nélkül juttathatja húshoz az amerikaiakat a cég, melynek azért még további engedélyekre is szüksége lesz azt megelőzően, hogy terméke tényleg az üzletek polcaira kerülhetne az Egyesült Államokban – írja az NBC News.

Az FDA úgy fogalmazott: megvizsgálta az Upside Foods termelési módszerét és a tenyésztett sejtanyagot, ennek kapcsán pedig nem merültek fel bennük további kérdések a műhús biztonságosságával kapcsolatban. A döntésnek komoly következménye lehet a mesterséges húselőállítás mellett az állattenyésztésre is.

"Ez a mérföldkő nagy lépést jelent a hústermelés új korszaka felé, nagyon örülök, hogy az amerikai fogyasztók hamarosan olyan ízletes húst ehetnek, amely közvetlenül állati sejtekből származik" – fogalmazott Uma Valeti, a cég alapító vezérigazgatója.

Az FDA után még a Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálata is jóváhagyását kell hogy adja a termékre, mielőtt az a boltokba kerülhet.

A laborban tenyésztett húsokat egy állatból kivont sejtekből hozzák létre,

jellemzően vagy sejtbankból származó mintából vett biopszia után, vagy egy friss húsdarabból, amelyet egy már levágott állatból származik.

A sejteket tápanyagok keverékével – aminosavakkal, cukrokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal – etetik, aminek hatására szaporodni kezdenek, és kész hústermékké alakulnak. Az iparág az utóbbi években jelentősen növekedik az USA-ban.

Az Upside Foods sejtkultúra-technológiája a cég bevallása szerint korlátlanul önmegújító, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamat nem támaszkodik élő állatok levágására.

Az FDA más típusú, tenyésztett állati sejtekből készült élelmiszereket is értékel.

"Célunk, hogy támogassuk az élelmiszer-technológiák innovációját, miközben mindig

prioritásként kezeljük a biztonságos élelmiszerek előállítását.

A tenyésztett állati sejtekből készült emberi élelmiszereknek ugyanolyan szigorú követelményeknek kell megfelelniük, beleértve a biztonsági követelményeket is, mint minden más élelmiszernek" – áll az ügynökség közleményében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×