eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
„Ne nyúlj a nyugdíjamhoz!” jelentésű felirat egy tiltakozó kitűzőjén a francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tartott tüntetésen Párizsban 2023. február 7-én. A szakszervezetek felhívására több francia városban munkabeszüntetéssel tiltakoznak a nyugdíjrendszer átalakítása ellen, amellyel a kormány a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 62 életévről 64-re emelné 2030-ra.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suarez

"Elestek" francia tiltakozáshullám zászlóshajói

Az utolsó francia olajfinomítóban is beszüntették a sztrájkot. Az üzemben egy hónapja, a nyugdíjreform miatt kezdődött a tiltakozás. A megmozdulások sorának azonban még koránt sincs vége.

"A sztrájkolók a délelőtti közgyűlésükön úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a mozgalmat" a TotalEnergies olajipari vállalat normandiai Gonfreville-L'Orcher- ben található telephelyén - mondta az AFP hírügynökségnek Alexis Antonioli szakszervezeti vezető, akinek megfogalmazása szerint a munkabeszüntetés "a kormánynak és a vezetésünknek az irányunkban gyakorolt megtorló politikájára" adott válasz volt.

A legnagyobb franciaországi olajfinomító vezetése megerősítette, hogy kedden már egyetlen dolgozó sem sztrájkolt, és a március 18-án leállt létesítményben kedden helyreállt a megszokott munkarend.

A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre tervezett emelése ellen a stratégiai ágazatokban március közepén meghirdetett határozatlan idejű sztrájkhullám a múlt héten kezdett kifulladni, és péntekig az olajfinomítók többségében újraindult a termelés.

Mielőtt a kormány hatóságilag kötelezte az olajfinomítókban dolgozókat a munkafelvételre, az ország nyolc olajfinomítója mellett található olajraktárak egy részét elfoglalták a sztrájkolók, és nem engedték a benzinkutak újratöltését, amely mintegy tíz napig részleges üzemanyaghiányt idézett elő, eleinte az ország nyugati és déli részében, a múlt héten pedig elsősorban a párizsi régióban.

A sztrájkok felfüggesztése ellenére a szakszervezetek

csütörtökre újabb országos tiltakozónapot hirdetettek

a nyugdíjreform visszavonását követelve. Ez lesz a 12. megmozdulás több százezres utcai felvonulásokkal a nagyvárosokban, és munkabeszüntetésekkel a közszférában, mielőtt az alkotmánytanács másnap közzéteszi jelentését a vitatott nyugdíjreform alkotmányossági vizsgálatáról, valamint az ellenzéki baloldal által kezdeményezett népszavazási javaslatról. Emmanuel Macron elnök jelezte: miután a reform végigjárta "a demokratikus folyamatát", szeretné, ha még idén hatályba lépne.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen

január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány életbe nem léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére.

Azt követően hirdetettek határozatlan idejű sztrájkokat a szakszervezetek, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×