eur:
368.94
usd:
342.67
bux:
49055.03
2023. június 8. csütörtök Medárd
Vlagyimir Putyin és Vlagyimir Szolovjov műsorvezető miután az orosz elnök a Becsület érdeméremmel tüntette ki. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Vlagyimir Szolovjov: pofán kell vágnunk az európaiakat, hogy megértsenek minket

A leghírhedtebb orosz propagandista már többször nyíltan megfenyegette Európát és belengette a harmadik világháborút.

Vlagyimir Szolovjov talán a legnagyobb hatású személyisége az orosz médiának. A 60 éves műsorvezető tévés karrierje 1999-ben kezdődött és hamar népszerűvé vált. 2013-ban egy szilveszteri műsorban még együtt szerepelt az akkor már népszerű ukrajnai komikussal, Volodimir Zelenszkijjel is. A nagy áttörést azonban 2018-ban a Moszkva. Kreml. Putyin. heti tévéműsor hozta, amelyben Szolovjov gondosan összeválogatott vendégeivel az orosz államfő előző heti tevékenységét elemezte, mindig úgy, hogy abból Vlagyimir Putyin nagyszerűsége domborodjon ki.

Ezekben a műsorokban Szolovjov gyakran annyira szélsőséges nézeteket fogalmazott meg, hogy az már az Európai Unió illetékeseinek is feltűnt. Ezért pár nappal az Ukrajna elleni orosz invázió előtt

tiltólistára tették a műsorvezetőt és zárolták Európában lévő vagyonát.

Neki ebből talán a legjobban az fájt, hogy az olasz hatóságok lefoglalták a Comói-tó partján álló, több millió eurós villáját és egy másik, szintén a közelben található, hasonlóan értékes ingatlanját is. A tóparti házat aztán tavaly áprilisban ismeretlenek felgyújtották, de a lángok csak kisebb károkat okoztak. Ezt később több műsorában is felemlegette.

Szolovjov szélsőségesen elkötelezett az háború mellett, és gyakran durván fenyegetőzik, úgy mint azt legutóbb is tette:

A műsorvezető azt kérdezte: vajon az európaiak miért gondolják úgy, hogy az oroszok kudarcot vallottak Ukrajnában? Majd erre saját maga válaszolt: "Nem tudják, hogy mi a végsőkig harcolni fogunk?"

Egyik vendége ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az európai média szerint Oroszország kifulladt, mert hónapok alatt csak pár métert jutott előre Ukrajnában. Szolovjov azt tanácsolta ezeknek az "idiótáknak", hogy olvasgassanak 1942-es újságokat. (Nyilván arra utalt, hogy ekkor indult meg a Vörös Hadsereg nagy ellentámadása a németek ellen, holott korábban Nyugaton már a Szovjetunió teljes vereségét jósolták.)

Később azt közölte:

„Az európaiak addig nem fogják ezt megérteni, amíg még egyszer pofán nem vágjuk őket. És ha ezt megtettük, akkor most nem fogjuk elhagyni Európát.”

A műsorvezető feltette azt a kérdést is: vajon a lengyelek lennének a következők, akikre az oroszok lecsapnak? Szolovjov azt mondta, hogy velük szemben nem lesznek könyörületesek, mert ők nem „testvéri” nép, mint az ukránok. Azt hangoztatta, hogy nem is lenne szükség a szárazföldi hadműveletekre, mert rakétákkal és a légierővel porig tudnák rombolni a lengyel városokat. "Ehhez talán még atomfegyvert sem kellene bevetnünk" – fenyegetőzött.

Címképünkön: Vlagyimir Putyin 2013-ban becsület érdemrenddel tüntette ki Vlagyimir Szolovjovot.

Az Oroszország helyzetével foglalkozó legutóbbi Aréna-beszélgetést megnézheti itt:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×