eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
A Wagner Csoport orosz katonai magánvállalat székházának emblémája a szentpétervári épületen 2023. február 3-án. Ezen a napon az ukrán főügyészség bejelentette, hogy eljárást indított az Ukrajnában is harcoló zsoldoscég alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Tömegével szabadulhatnak a bűnözők a Wagner kötelékéből

Sok, börtönökből toborzott zsoldosnak jár le a hetekben a féléves szolgálati ideje.

Az elkövetkezendő hetekben lejár a börtönökből toborzott zsoldosok féléves szolgálati ideje, ezután pedig az előzetes megállapodás szerint kegyelmet kapnak, és szabadon távozhatnak a Wagner csoport fegyveresei közül – idézi a Hvg.hu a brit védelmi minisztérium tájékoztatását.

Habár a 2022 őszén toborzott fegyenceknek nagy valószínűséggel mintegy a fele mostanra már életét vesztette a harcokban, vannak arra utaló jelek, hogy a zsoldoscég betartani szándékozik az ígéretét, és a szolgálati idő leteltével valóban szabadon engedik a túlélőket. Ráadásul ezt a döntést állítólag egy Vlagyimir Putyin által kiadott rendelet is megerősíti – olvasható.

A leszerelések sokat rontanak majd a Wagner létszámproblémáin, mivel a csoport beszüntette a börtönökben való toborzást. Ráadásul kemény megpróbáltatásokat tartogathat az orosz társadalom számára is az a hirtelen rászabaduló, traumatikus harctéri tapasztalatokkal gazdagodott, pár ezer erőszakos bűnelkövető, akiket a Wagner most szélnek ereszt – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×