eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A tank ship can be seen sailing in the waters of Austrheim, Norway against a stunning sunset backdrop. Shot from a drone on a summer evening.
Nyitókép: Morten Falch Sortland/Getty Images

Gigantikus sötét flotta hurcolja az orosz olajat szerte a világon

A 600 hajós logisztikai rendszer tulajdonosi viszonyai követhetetlenek, de nem nehéz kitalálni, mi a célja.

Rejtélyes eredetű hajók szelik a tengereket egy éve orosz olajat szállítva - írja a CNN-re hivatkozva az Index.

A titokzatos szállítást - amelyben dubaji és hongkongi fedőcégek lehetnek érintettek - a nyugati szankciók fűtik, a titokzatos flotta mára már 600 hajóból állhat, ami nem kevesebb mint 10 százaléka a világ tengerein hasonló tevékenységet ellátó nagy hajóknak.

Ami biztos, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Kína 2022-ben átlagosan napi 1,9 millió hordóra növelte az orosz olaj importját, ami 19 százalékkal több, mint 2021-ben. India még erőteljesebben növelte a vásárlásokat, 800 százalékos növekedést könyvelve el napi átlagosan 900 ezer hordóra. A szintén lényeges vásárlónak számító Törökországba irányuló export szintén gyors ütemben növekedett.

Az "árnyékflottának" kétféle résztvevője van, "szürke" és "sötét" hajó.

  • A szürkéket európaiak adták el ázsiaiaknak,
  • a sötétek viszont eddig is iráni és venezuelai olajat szállítottak, tehát egyik szabálytalanságból térnek át a másikba.

Az új szállítási irányokkal egyébként Oroszországnak most négyszer akkora szállítási kapacitásra van szüksége a nyersolaj célba juttatásához, mint az invázió előtt, emiatt az árnyékflotta folyamatosan nő, de az új hajótulajdonosok kilétét is egyre nagyobb homály fedi. A felbukkanó fedőcégek egy része kapcsolatban állhat az orosz állammal.

Az árnyékflotta lényege lehet, hogy kikerülje az Oroszországot sújtó szankciókat vagy az árplafont.

A sötét flotta ráadásul vélhetően nagy számban rendelkezik 15 évnél idősebb hajókkal. Ez az az életkor, amikor a hagyományos olajvállalatok jellemzően nyugdíjazzák azokat az elhasználódás miatt. Az újak gyártása viszont nem meg egykönnyen.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×