eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Az Európai Parlament emblémája Brüsszelben 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az Európai Parlament alelnökét korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Új etikai bizottság felállításról is tárgyal az Európai Parlament

A héten Strasbourgban ülésezik az Európai Parlament, amelynek napirendjén energetikai, ipari, jogi és pénzügyi témák is szerepelnek. De külön hangsúlyt helyeznek az orosz-ukrán háború közelgő egyéves fordulójára is.

Az ülés első napja rögtön egy aktualitással indul: a parlament kielemzi a törökországi földrengésre adott uniós segítség eredményességét és megvitatja a katasztrófakezelés további irányait. A hétfői napirenden szerepel az orosz fosszilisektől való függetlenség kérdése, azon belül is a REPowerEu energiaügyi intézkedéseinek a nemzeti helyreállítási tervekbe való beépítése.

Emellett szó lesz az NGO-knak nyújtott európai uniós támogatásokról, az EU-n belül más tagállamokba költözők szavazati jogának megerősítéséről, valamint megszavazhatják azt a javaslatot, amely a politikai hirdetések átláthatóságát és célzottságát kívánja a jövőben szabályozni.

Kedden a parlament várhatóan zöld utat ad az új személygépkocsikra is könnyű haszongépjárművekre vonatkozó, 2035-től érvényes, nulla szén-dioxid kibocsátási szabályoknak. Szintén ezen a napon döntenek a külföldi beavatkozást vizsgáló INGE különbizottság mandátumának meghosszabbításáról.

Tárgyalnak egy, az uniós intézményektől független, etikai testület felállításáról,

meghallgatják Várhelyi Olivér uniós biztost a bővítési politika jelenlegi állásáról, valamint megvitatják azt az időközi jelentést is, amely lehetővé tenné az Európai Unió számára, hogy a tagállamok teljes egyetértése nélkül is ratifikálhassa az Isztambuli Egyezményt.

A plenáris ülés szerdai napján az egy éves évfordulóhoz közeledő orosz-ukrán háború lesz terítéken. A képviselők a Tanács és a Bizottság jelenlétében vitatják meg az elmúlt egy év történéseit.

Értékelik az unió háborúra tett válaszlépéseit

és meghatározzák azokat a Kijevet támogató intézkedéseket, amelyekkel egyben minimalizálni lehet az EU gazdaságára gyakorolt hatásait.

Az európai parlamenti képviselők még ugyanezen a napon véleményezik a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen felé a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervre vonatkozó javaslatot. Csütörtökön pedig szavaznak az ipari versenyképesség, a kereskedelem és a minőségi munkahelyek fellendítését célzó uniós stratégiáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×