eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Unrecognizable people, a view from the back, a queue at the airport for check-in.
Nyitókép: ilona titova/Getty Images

Élőben Londonból: kitörni készül a káosz a repülőtereken, és ez csak az első gond

Sztrájkot kezdtek több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány nem teljesítette béremelési követelésüket. A munkabeszüntetés első napjáról számolt be Szvetnik Endre, az InfoRádió londoni tudósítója.

Sztrájkot kezdtek pénteken több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány nem teljesítette béremelési követelésüket. A munkabeszüntetés az egész karácsonyi és újévi utazási időszakra kiterjed. A brit belügyminisztérium a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késések, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat.

A sztrájkok a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőtereket – amelyekre a Magyarországról beutazók többsége érkezik – nem érintik. Sztrájkolnak viszont a határrendészeti dolgozók London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyekre szintén közlekednek járatok Magyarországról. A munkabeszüntetési akció kiterjed emellett Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőtereire, valamint a dél-angliai Newhaven kikötőjére. A sztrájk december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig tart.

Az előrejelzések szerint pénteken, a sztrájk első napján az érintett repülőterekre csaknem 1300 járat érkezik negyedmillió utassal. A sztrájk teljes időszakában várhatóan kilencezer menetrendszerű és charterjárat száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén.

"A legrosszabbra is felkészülnek, arra, hogy bezárhat a reptér, de Gatwicken a reggeli híradások szerint még nincs fennakadás. Jönnek az utasok, dolgozók is vannak, akik ellenőrzik az útleveleket, működnek a biometrikus kapuk. Nem tudjuk, hogy ez hogy fog alakulni a napok folyamán, és

van olyan vészforgatókönyv is, hogy Heathrow-n nagyon nagy fennakadások lesznek, de az illetékesek azt mondják, az nagyon kevéssé valószínű, hogy be fog zárni"

– mondta az InfoRádió londoni tudósítója.

Arról is beszámolt, hogy nemcsak az útlevélellenőrök tiltakoznak, hanem például a reptéri személyzet is tartott már egy néhány napos sztrájkot és újabbat is tervez. Jelenleg mintegy ezer útlevélellenőr lépett sztrájkba, épp abban az időszakban, amikor sok ember a pandémia után igazából most tudna elutazni a karácsonyi időszakban, és épp most lesz nagyon nagy nehéz az utazás.

Szvetnik Endre azt is elmondta, hogy az útlevélellenőrök közalkalmazottak, eléggé alacsony a fizetésük, a brit átlagfizetésnek körülbelül a felét keresik ezek az emberek. "Több ezren közülük élelmiszersegélyeket vesznek fel, effektíve szegénységben élnek, és annak ellenére, hogy 10 százalékos az infláció, 2 százalékos béremelés ajánlottak nekik, és azt mondták, hogy emiatt elszakadt a cérna, sztrájkba lépnek" – magyarázat a tudósító.

A közlekedési nehézségek pedig nem érnek véget a repülőtereken, Szvetnik Endre szerint a pénteki lehet az utolsó nap, amikor még talán nyugodtan útnak lehet indulni. Arra számítanak Nagy-Britanniában, hogy 17 millió ember indul útnak autóval, és dugókra illetve káoszra hívják fel a figyelmet amiatt, hogy az autóutakat ellenőrző és kezelő dolgozók is sztrájkba lépnek négy napra. Ez azt jelenti, hogy nem fognak majd működni azok a táblák, amelyek jelzik az eltereléseket, a dugókat vagy a baleseteket. Ezenkívül ha valaki elakad, akkor elég hosszú időbe telik majd, amíg kimentik. Emellett sztrájkolnak a vasutasok is, a szakszervezetük 40 ezer dolgozót tud megmozgatni, valamint a londoni metrósok is, és még autóvezetői vizsgát sem lehet tenni ebben az időszakban.

"Nagyon sok embert fog érinteni, hogy éppen karácsonykor, amikor az emberek hagyományosan meglátogatják a családjukat vidéken, nagyon nehéz lesz eljutni egyes helyekre"

– jelentette a londoni tudósító.

A közlekedésben dolgozók sztrájkját megelőzte a mentősök munkabeszüntetése, de nem sikerült megállapodni, így újabb sztrájk jön valamikor januárban.

"A brit kormány az egészségügyi dolgozóknak azt mondja, hogy nem a bérköveteléseikről akar tárgyalni, hanem inkább a munkakörülményeikről. A mentősöknek amellett, hogy szintén alacsony fizetést kapnak, az egyik legnagyobb panaszuk az, hogy néha egész műszakokat töltenek sorban állással a kórházak előtt" – mondta, és felidézte, hogy a hónap egyik "horrorsztorija" az volt, hogy egy nagymama eltörte a csípőjét, 14 órába telt, mire kiért a mentő, majd utána 26 órát álltak még a kórház előtt.

A szerdai mentőssztrájk idején nagyon sok kocsi csak egyórás késéssel érkezett ki, arra számítanak, hogy ez fog ismétlődni a következő sztrájk idején. Attól tartanak, hogy akik a sztrájk miatt nem mentek kórházba, most fognak jelentkezni, és jelentősen megugrik a kórházak terhelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×