eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A NATO emblémáját formázó szobor a szervezet brüsszeli székháza előtt 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Ukrajna továbbra is ragaszkodik a NATO-tagsághoz

Putyin a NATO Oroszországra jelentett veszélyével indokolja részben az ukrajnai háborút – pedig az ukránok anélkül nem juthattak volna ilyen közel a tagsághozt.

Putyin egy tanácsadója a Reuters szerint közvetlenül a februári invázió előtt olyan megállapodást kötött, amely Ukrajnát semlegesen és a NATO-n kívül tartotta volna, de az elnöknek már ez sem volt elég, ukrán területekre vágyott.

Az ukrajnai invázió azonban úgy tűnik, visszafelé sül el: az ukrán vezetők bármilyen béketárgyalás négy feltétele közül egyikeként a NATO-tagságot jelölik meg a Newsweek cikke szerint. A többi feltétel közt szerepel a 2014 óta bekebelezett területek visszaadása, a háborús bűnösök bírósági felelősségre vonása és a kárpótlás a háború okozta károkért.

Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetséges út

A tagsághoz vezető út ugyanakkor nem lesz zökkenőmentes, bár Fabrice Pothier, a NATO korábbi politikai tervezési igazgatója, jelenleg a Rasmussen Global tanácsadó cég vezérigazgatója szerint Ukrajnának áll a zászló.

"Európa egyik legjobban kiképzett, legjobban felszerelt hadserege van Ukrajnában, NATO-szabványok szerint működik, és NATO-országok képezték ki.

Valójában sokkal alkalmasabbak és sokkal inkább képesek a NATO-szabványok szerint működni, mint sok más szövetséges. Ez az invázió ironikus hozadéka" – mondja Pothier. Szerinte a politikai támogatás is megnőtt, úgy tűnik, nincs más lehetőség, mint Ukrajna NATO-tagsága, de ez azért nem elég a konszenzushoz, mivel sok nyugat-európai ország vonakodva hozza meg azt a döntést, hogy elvágja az utolsó szálat is Oroszország felé.

Az ukránok véleménye egészen egyértelmű: októberben az ország lakosságának 84 százaléka vélte úgy, hogy csatlakozniuk kell a szövetséghez.

A biztonság záloga a tagság

"A világ biztonságának legjobb garanciája a NATO-tagság" – mondta a Newsweeknek Olekszandr Merezsko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke, aki "azonnali tagságot" követelt.

"Putyin fél a NATO-tól, és nem tudott mit tenni, amikor Svédország és Finnország a csatlakozás mellett döntött" – tette hozzá Merezsko, utalva Moszkva baljós, de eddig üres fenyegetéseire a két északi országgal szemben, amelyek hamarosan a szövetség legújabb tagjai lesznek.

Ukrajnában sokak szerint

a modern idők egyik legdrágább baklövése

volt, hogy 2008-ban a franciák és a németek ellenezték az ukrán tagságot.

"Németországnak és Franciaországnak azonnal ki kellene javítania ezt a hibát. Ha Németország és Franciaország akkor nem blokkolta volna Ukrajna NATO-tagságát, Oroszország nem kockáztatta volna meg, hogy most megtámadja Ukrajnát. Ezért Németországot és Franciaországot erkölcsi felelősség terheli azért, ami most történik" – mondta.

Magyarországról a következőket gondolja:

"Ha továbbra is szisztematikusan aláássa a transzatlanti szolidaritást, akkor ki kell zárni a NATO-ból."

"Szeretném azt hinni, hogy a NATO-n belül az érzések Ukrajna NATO-tagsága javára tolódtak el. Ugyanakkor megértem, hogy Nyugaton még mindig vannak olyan politikusok, akik elhiszik vagy terjesztik azokat az orosz narratívákat, amelyek szerint Ukrajna NATO-tagsága a harmadik világháborúhoz, sőt atomháborúhoz vezethet" – mondta. "Számomra Ukrajna NATO-tagságának kérdése lakmuszpapír a nyugati politikusok számára, hogy mennyire veszik komolyan, amikor a globális biztonságról, a békéről és a demokráciáról beszélnek a világban" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×