eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Fiatalokat oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Félelem Németországban: a fiatalok elvesztették válságállóságukat

Koronavírus, klímaváltozás és háború. A sorozatos válságok mély nyomot hagynak a fiatalok körében – erről tanúskodik az a tanulmány, amelyet tekintélyes német ifjúság- és oktatáskutatók tettek közzé.

Az ARD televízió által ismertetett tanulmányból kitűnt, hogy a koronavírus-járvány – a többi között a bezártság, valamint a társaság hiánya, a korábbi megszokott napirend teljes felborulása – hosszú ideig tartó drámai nyomot hagyott a fiatalok pszichés állapotában. A legtöbb megkérdezett esetében egyértelművé vált, hogy lelki, pszichés ellenállóképességük elhasználódott, ezzel párhuzamosan pedig szaporodtak a különböző kockázati tényezők. A szerzők szerint mindez olyan figyelmeztető jel, amivel sürgősen foglalkozni kell.

"Az a tény, hogy a járvány lecseng, és az óvintézkedések túlnyomó többsége már nincs érvényben, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fiatalok pszichés megterhelése mindezzel egyenes arányban csökkenne, ellenkezőleg, továbbra is magas marad" – értékelte a lipcsei egyetem gyermek- és ifjúságpszichológusa, Julian Schmidt.

A tanulmány rávilágított arra, hogy a 14 és 29 év közötti fiatalok nem csupán a sorozatos válságok – a járvány, a klímaváltozás és az Ukrajnában zajló háború – miatt szenvednek.

A korábbiaknál sokkal rosszabbnak ítélték meg az életminőséget, a gazdaság helyzetét, a társadalmi összetartást, valamint a politikai viszonyokat.

"A válságok következményeként a fiatalok úgy érzik, hogy az alagútból többé egyáltalán nem tudnak kijutni" – vélekedett Simon Schnetzer, a tanulmány egyik szerzője.

A fiatalok több mint kétharmadát aggasztja a növekvő infláció is, de hasonló aggodalmat jelent számukra az Európában zajló háború, a klímaváltozás, a gazdasági, illetve energiaválság, valamint az erősödő elszegényedés. Ami az inflációt illeti, mindenekelőtt az élelmiszer, valamint az áram és a gáz magas ára aggasztja és sújtja is őket. A megkérdezettek mintegy egyötöde be is vallotta, hogy már adóssággal is rendelkezik.

"Éppen a bizonytalanság erősödő érzete járul hozzá ahhoz, hogy

a fiatalok egyre inkább a mában kívánnak élni, és nem a jövőt tervezik"

– fogalmazott Schnetzer.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány idején a gyermekek és a fiatalok körében jelentősen megnövekedett médiafogyasztás ugyancsak nagy szerepet játszott pszichés terheik növekedésében. A közösségi médiában ugyanis az olyan kemény témákat, mint a klímaválság, az elmúlt időszakban pedig az Ukrajnában zajló háború, gyakran kendőzetlenül , sőt nem ritkán "katasztrofizálva" jelennek meg. Ennek egyértelműen negatív következményei, hogy a fiatalok egyre több válságba ütköznek, amelyek mind erősebben terhelik őket.

A tanulmány záró értékelése szerint úgy érzik, hogy az elmúlt két és fél -három évben rendkívül sok mindenről kellett lemondaniuk. Nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk, milyen jövőben érdemes élni, milyen jövőre kell törekedni - fogalmaztak a kutatók.

Hasonló tanulmány a koronavírus-járvány kezdete, 2020 óta félévente jelenik meg Németországban. A kutatók több mint ezer 14 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek érzéseikről, közérzetükről, aggodalmaikról.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×