INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

ukrajna

ukrajnai háború

mrap

Amerikai MaxxPro Dash típusú MRAP jármű. Fotó: Wikipédia

Kemény amerikai üzenet: az ukránok azzal harcoljanak, amit kapnak – videó

Infostart

Több szakértő is bírálja az Egyesült Államok kormányát, amiért nem mindig a leghasznosabb fegyvereket küldi az ukránoknak.

Az Egyesült Államok nagy mennyiségű, aknák és rajtaütések ellen védett páncélautót, úgynevezett MRAP-et küldött Ukrajnába, valószínűleg azért, hogy megszabaduljon a felesleges készletektől – írja a Portfolio.

A cikk egy amerikai internetes oldal megállapításait idézve azt írja, hogy az iraki, majd az afganisztáni hadjárat idején az USA fegyveres erői hatalmas mennyiségű ilyen, különlegesen védett járműre tartottak igényt. Az MRAP-ek ugyanis kitűnő védelmet nyújtanak a házilagos készítésű robbanószerkezetek ellen, és így rengeteg amerikai katona életét menthették meg.

Amerikai MaxxPro MRAP járművek Irakban. Fotó: Twitter
Amerikai MaxxPro MRAP járművek Irakban. Fotó: Twitter

Csakhogy a Pentagon kicsit túlméretezte a programot, amely végül is mintegy 50 milliárd dollárt emésztett fel. Ezt a pénzt pedig a hadsereg és a tengerészgyalogság harckocsijainak, illetve lövészpáncélosainak modernizációs programjától vették el.

Összesen 24 ezer darab MRAP járművet rendeltek, de ezek nagy része feleslegesnek bizonyult. Kivonásuk viszont szintén sok pénzt emésztett volna fel, ezért inkább egy részüket katonai segélyként odaadták az afgán kormányhadseregnek. Tőlük aztán a tálibok kezére jutottak a járművek, ma is használják azokat.

Amerikai MRAP jármű az afganisztáni tálibok kezében. Fotó: Twitter
Amerikai MRAP jármű az afganisztáni tálibok kezében. Fotó: Twitter

A feleslegessé vált MRAP-ekből jutott az amerikai rendőrség terrorelhárító egységeihez is, de még így is maradt belőlük bőven a raktárakban.

Így aztán, szintén katonai segély keretében, sokat az ukrán hadseregnek adományoztak. Az oroszok ellen harcoló katonáknak minden segítség jól jön, bár a portál által idézett amerikai forrás szerint az MRAP-ek távolról sem ideálisak az ukrajnai háborúban. Ezeket ugyanis alapvetően gyengén felfegyverzett gerillák ellen tervezték, és gyenge páncélzatuk miatt alkalmatlanok a harckocsik, vagy a lövészpáncélosok elleni harcra.

Ráadásul az aknák elleni védelem miatt eléggé magasak is, ettől pedig borulékonyak, mint azt ez a folyóba zuhant török eredetű MRAP is bizonyítja.

Az amerikai weboldal szerzője szerint a kérdés csak az, ha a Nyugat valóban segíteni akar, akkor miért nem korszerű harckocsikat, lövészpáncélosokat vagy éppen vadászgépeket küld Ukrajnába.

Nyitókép: Fotó: Wikipédia
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018