eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik, miután rendkívüli ülést tartottak a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 és a NATO tagországainak vezetői a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján  az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 16-án. Az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/AP/The New York Times pool/Doug Mills

Csizmazia Gábor: óvatos az Egyesült Államok válasza, de lesz ellenlépés

Joe Biden amerikai elnök megvárja a lengyel vizsgálatokat, de jelezte, az incidens mindenképpen a háború eszkalálódását jelenti. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az a kulcskérdés, hogy az amerikaiak milyen óvintézkedéseket tesznek, mert ezek a konfliktus folyamatos éleződéséhez vezethetnek.

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek, miután az első feltételezések szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be az ukrán határhoz közel, két lengyel halálát okozva. Az amerikai elnök később már arról beszélt, hogy a röppályája alapján valószínűtlen, hogy a rakétát Oroszországból lőtték ki – mondta Csizmazia Gábor.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa felidézte, hogy Biden elnök azonnal közölte, hogy támogatja Lengyelországot abban, hogy kivizsgálja, mi is történt pontosan. Ennél több konkrétumot az amerikai elnök egyelőre nem mondott, csak azt valószínűsítette, hogy nem az orosz erők által célba juttatott vagy eltévedt rakétáról van szó, viszont nyitva hagyta a kérdést, azt is mondta, hogy vannak ennek ellentmondó jelek, és, hogy a vizsgálat eredményét meg kell várni.

Csizmazia Gábor úgy véli, politikai szempontból lényeges, hogy Joe Biden arról is beszélt, hogy

ez az orosz–ukrán háború eszkalációjának a része, akkor is, ha egy balesetről, nem várt eseményről van szó.

"Biztos lesz valamilyen következmény. A kulcskérdés az, hogy mivel Lengyelország, egy amerikai erőket is fogadó NATO-tagállam területére esett a rakéta, pontosan milyen óvintézkedéseket tud ilyen esetben megtenni, mert ez folyamatos eszkalációra ad lehetőséget. Egyelőre a nyilatkozatok alapján higgadtan kezelik a helyzetet, és az már biztató, hogy nem valószínűsíthető jelen állásban, hogy közvetlenül érintett lenne az orosz fél, ami nyilván egy deeszkalációs lehetőség. A háború dinamikáján viszont egyelőre nem úgy néz ki, hogy változtatna az eset" – mondta az Amerika-szakértő.

Az Egyesült Államok és Lengyelország stratégiai partnerségben áll egymással – jelentette ki, és hozzátette, Lengyelországot még 1999-ben vették fel a NATO tagállamai közé, és a pozíciója stratégiailag meghatározó a térségben. A földrajzi fekvése, a területe és az ezzel együtt járó gazdasági képessége miatt az Egyesült Államok Kelet-Közép-Európában Románia mellett Lengyelországot tekinti legalább már 20 éve stratégiai jelentőségű partnernek. A NATO védelmi rendszerbe integrált ballisztikusrakéta-védelmi rendszert telepítették Lengyelországba még 2007-ben, a másik befogadó ország a visszalépő Csehország helyett 2015-től Románia lett.

"Fájó pont volt az orosz fél számára a rakétavédelmi megállapodás az amerikaiak és a lengyelek között.

Oroszország lényegében a kezdetektől fogva a rendszer ellen következetesen tiltakozik. Az, hogy az oroszok panasza mennyire megalapozott, vitatható, viszont annyira fájó pont volt nekik, hogy mind a mai napig az orosz fél komoly fenyegetéseket vagy forgatókönyveket fejtett ki" – mondta Csizmazia Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×