eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Olaf Scholz, német pénzügyminiszter integet az SPD rendkívüli online kongresszusán Berlinben 2021. május 9-én, miután pártja őt jelölte kancellárnak a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Újranyitják a német határt, elfogyott a munkaerő

Egyre nagyobb gondot okoz Németországban a szakemberhiány. A munkaügyi miniszter külföldről szeretné a hiányt pótolni. Hubertus Heil éppen ezért a német bevándorlási törvény korszerűsítését tervezi.

A miniszter szerint a törvény reformja már régóta esedékes. A cél mindenekelőtt a szükséges képzett munkaerő biztosítása.

"Nem engedhetjük meg, hogy a szakemberek hiánya a tartós növekedés fékje legyen" – fogalmazott a szociáldemokrata politikus. Éppen ezért szükség van képzett külföldi szakemberekre – tette hozzá.

A szociáldemokratákból, a Zöldek Párjából és a szabad demokrata FDP-ből álló kormánykoalíció tavaly decemberi hivatalba lépését követően kilátásba helyezte a bevándorlással kapcsolatos jogok kiszélesítését. Az előkészületeket júliusban kezdték. A tervezett reform előzetes sarokköveit a munkaügyi miniszter párttársával, Nancy Faeser belügyminiszterrel együtt dolgozta ki.

Mindketten hangsúlyozták, hogy

a munkaerőpiacot meg kell nyitni a külföldi munkaerő előtt.

Ez arra az esetre is érvényes, ha a szóban forgó személy nem rendelkezik Németországban elismert végzettséggel. Ez annak a német munkaadónak a segítségével orvosolható, amelyikkel az adott munkavállaló a munkaszerződést megköti. A beutazás ily módon abban az esetben is engedélyezett, ha az illető igazolja külföldön szerzett szakmai tapasztalatait. A németországi elismeréssel kapcsolatos eljárás a beutazás után és a munkával párhozamosan zajlana.

Élesen bírálta a külföldiek beutazásával kapcsolatos hatóságokat a német kézműipari szövetség elnöke. Hans Peter Wollseifer szerint szerint az illetékes hatóságok inkább beutazást elhárító hatóságként viselkednek. A szövetség elnöke

hiányolta az általa szükségesnek tartott pozitív befogadási kultúrát (Willkommenskultur).

Úgy ítélte meg, hogy ez a szellem ma számos hivatal esetében hiányzik. A kézműipari ágazat jelentős mértékben ráutalt a külföldi szakemberekre - tette hozzá.

A Willkommenskultur a 2015-16-os menekültválság idején elterjedt, elsősorban az akkori kancellár, Angela Merkel nevéhez fűzött pozitív befogadási kultúrát jelentette.

A szövetség elnöke szerint évekig eltarthat, míg a balkáni térség felől ékezők Németországban vízumot kaphatnak, de éppen ezekre az emberekre lenne égetően szükség, mindenekelőtt az építőipar területén.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×