eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla
A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Egyre messzebbre jut az Északi Áramlatból kiömlött gáz metánfelhője

A svéd parti őrség pénteken közölte, hogy csökkent az egyik szivárgás mértéke az Északi Áramlat-2 gázvezetéken, miközben Skandinávia több régiójában megemelkedett a metán szintje.

Az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatóak, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

Hétfőn tenger alatti robbanásokat észleltek a térség közelében. Több ország szabotázst emlegetett az incidens kapcsán. Bár a feltételezett rongálások idején egyik vezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

Koppenhága szerdai becslése szerint a vezetékekben található gáz több mint fele már elszivárgott, a maradék pedig vasárnapig eltűnhet a rendszerből.

A levegőminőséggel kapcsolatos kutatásokat végző Nilu független norvég intézet szimulációja alapján a metánfelhő hétfő óta több svéd és norvég régió fölött átvonult, és még az Egyesült Királyságot is elérte. Becslések szerint közel 80 ezer tonna metán szökhetett ki a megrongálódott vezetékekből, négyszer annyi, mint a norvég olaj- és gázszektor éves kibocsátása. Norvégia az egyik legnagyobb szénhidrogén-termelő Európában.

Bár szakértők szerint a metán nem jelent közvetlen veszély az emberi egészségre, légkörbe kerülése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×