eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ukrán katona áll egy ráccsal körülzárt alagsori helyiségben az ukrán erők által visszafoglalt kelet-ukrajnai Kozacsa Lopanyban 2022. szeptember 17-én. Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz katonák ukránok kínzására használták a helyiségeket.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Ukrán közlés: fegyverletételről tárgyalnának orosz parancsnokok

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt tanácsolta az orosz ellenőrzés alól megszabadult térségben található települések lakóinak, hogy a téli időszakra utazzanak el otthonukból.

"Tekintettel a felszabadult településeken kialakult helyzetre, azt tanácsoljuk, hogy a téli időszakra költözzenek el Kárpátalja, Hmelnickij és Zsitomir megyék területére" - írta Jaroszlav Janusevics herszoni kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői beszámolója szerint. Kiemelte, hogy ezt különösen ajánlják a gyermekes családoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. Azt azonban nem részletezte, hogy mit kell érteni "a kialakult helyzet" alatt.

A hivatalnál hozzátették, hogy a belső menekültstátus megszerzése után a Herszon megyeiek pénzügyi támogatásban részesülnek: a felnőtteknek fejenként kétezer hrivnya (körülbelül 21 639 forint), a fogyatékossággal élőknek és a gyermekeknek pedig háromezer hrivnya (32 458 forint) jár.

Térképes videón a háború eddigi területfoglalásai:

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy újabb települést szabadítottak fel az ukrán erők régiójában: Bilohorovka falut. "A luhanszki Bilohorivkát megtisztították, és teljes mértékben az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll" - írta a kormányzó. Hajdaj a megye felszabadítását illetően ugyanakkor türelemre intett.

"Ez a folyamat sokkal nehezebb lesz, mint a harkivi régióban volt, mivel az ellenséget ebben az irányban meglepni nem lehet. Kemény küzdelem lesz Luhanszk megye területének minden centiméteréért"

- figyelmeztetett.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy

az orosz csapatok Ukrajna déli részén beszorultak az ukrán védelmi erők és a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partja közé.

Emiatt néhány parancsnokuk megpróbál az ukrán fegyveres erők képviselőivel kapcsolatba lépni, hogy letegyék a fegyvert és megadják magukat - mondta.

A Jevropejszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy Németország további négy darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveget szállít Ukrajnának. Németország "saját nehéz anyagi helyzete ellenére a Bundeswehr további négy tüzérségi fegyvert - Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackokat, egy további lőszercsomaggal - biztosít Ukrajnának" - idézte a portál a német védelmi minisztérium közleményét.

Christine Lambrecht védelmi miniszter elmondta, hogy ezzel 14-re nő a Németország által Ukrajnának szállított ilyen típusú fegyverek száma, a Hollandia által szállított tarackokkal együtt pedig 22-re.

"Ukrajna nagyon dicsérte ezt a rendszert, és kifejezte óhaját, hogy több tarackot szeretne kapni. Annak érdekében, hogy tovább támogassa Ukrajnát a kegyetlen orosz invázió elleni bátor harcában, Németország teljesíti ezt a kérést, és további négy ilyen önjáró tarackot biztosít" - fogalmazott Lambrecht.

Mark Rutte holland miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon egyeztetett Ukrajna további katonai támogatásáról - tette hozzá a Jevropejszka Pravda.

(Nyitóképünkön ukrán katona áll egy ráccsal körülzárt alagsori helyiségben az ukrán erők által visszafoglalt kelet-ukrajnai Kozacsa Lopanyban 2022. szeptember 17-én. Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz katonák ukránok kínzására használták a helyiségeket.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×