eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Eisenach, 2018. április 19.Munkások érkeznek az Opel járműgyártó eisenachi gyárába 2018. április 19-én. Sajtóhírek szerint az Opel mintegy 800 fővel, ezer fő alá fogja csökkenteni az eisenachi gyárának létszámát. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Egy korszak véget ér Németországban: jön az új munkanélküli segély

Az elsősorban a munkanélküliek támogatását célul kitűző Hartz-programok helyett új szociális rendszer lép életbe 2023 januártól Németországban. A kormány által jóváhagyott új program a Bürgergeld nevet viseli.

A munkaerő-piaci Hartz-reformok Gerhard Schröder kancellári regnálása idején kerültek bevezetésre a 2000-es évek elején. A reformok inspirálója Peter Hartz, a Volkswagen akkori személyzeti vezetője, céljuk a munkanélküliség csökkentése volt.

A sokat vitatott Hartz-rendszer negyedik szakasza Hartz IV. néven 2005 januárjában lépett életbe. Számos tanulmány kimutatta, hogy a munkanélküliség csökkenése Németországban közvetlenül a Hartz-reformoknak, különösen a Hartz IV-nek tulajdonítható. A bírálók szerint ugyanakkor

a munkanélküli ellátások túl magasak voltak, és ezért csak gyenge ösztönző hatásuk volt a munkába való visszatéréshez.

Az ellátások kifizetése a munkahelyteremtés és különösen az alacsony bérű munkahelyek létrehozása ellen szólt.

A tavaly szeptemberben hivatalba lépett, Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormány szociális reformjának kezdeményezője a munkaügyi miniszter, Hubertus Heil volt. A hivatalosan Bürgergeld nevet viselő polgári juttatási rendszer január elsején váltja fel a Hartz-IV. programot. Az előirányzat szerint

az egyedülálló munkanélküli felnőtt havi 502 eurós támogatásban részesül. A Hartz-IV-támogatás havi összege jelenleg 449 euró. A különbség 53 euró.

Az új rendszer ugyanakkor közvetve kötelezi a munkanélkülieket az állást közvetítő központokkal való együttműködésre. Aki ezt elmulasztja, az sajtóinformációk szerint szankciókra számíthat.

Az új támogatási rendszer biztonságot nyújt, és esélyeket biztosít – érvelt Olaf Scholz kancellár, hangoztatva azt is, hogy az új rendszer kevésbé bürokratikus.

A munkaügyi miniszter szerint a Bürgergeld-program a biztonság mellett egyben az érintettek iránti nagyobb tisztelet jelzése is. Az emberek az államra támaszkodhatnak, ezáltal a szociális állam polgár barátabbá válhat, ugyanakkor a munkaközvetítő központok terhei csökkennek.

A ZDF német közszolgálati televízió értesülése szerint a havi juttatás mellett a munkanélküliek egyéb támogatásban is részesülnek. Így például

az állam az első két évben lakásbérleti díjukat fedezi.

Bírálta az új munkanélküli juttatási rendszert több ellenzéki párt. A CDU/CSU konzervatív pártszövetség úgy vélekedett, hogy a Bürgergeld elhibázott ösztönzőt jelent a munkanélküliség elleni harcban. A konzervatív pártok szerint az új rendszer ahhoz vezethet, hogy csorbát szenved a teljesítés kényszere, illetve a munkavállalásra történő ösztönzés.

A kormány által elfogadott új juttatási rendszert a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×