eur:
390.71
usd:
365.02
bux:
68240.73
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vallorbe, 2018. április 6.Nőstény barnamedve a bocsával a JuraParc állatparkban, a nyugat-svájci Vallorbe közelében 2018. április 6-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)
Nyitókép: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Elpusztult a bocsait a rátámadó hímmel szemben megvédő anyamedve – videó

A nyáron turisták készítettek videót arról, ahogy egy anyamedve harcol és magával ránt egy hímmedvét a mélybe. Az esésbe az utóbbi belehalt. Most az anya és kölykei tetemét találták meg egy barlangi hasadék alján.

Holtan találták a spanyol vadvédelmi hatóságok bocsaival azt a medvét, amelyről feltételezésük szerint videofelvétel készült a nyáron, ahogy kölyke védelmében legyőz egy hímet – jelentette a The Guardian című brit lap.

A hatóságok egy 33 méter mély hasadék alján találták meg a tetemeket egy Kasztília és León-i barlangban. Június 5-én kezdték keresni az állatokat, amikor is két túrázó videofelvételt készített arról, ahogy az anyamedve egyik bocsa védelmére kel, és szembeszáll egy magánál jóval testesebb hímmel. Szakértők szerint a hím meg akarta ölni a medvebocsot, hogy aztán párosodhasson a nősténnyel.

A videón látszik, hogy

az anyamedve magával rántja a hím állatot a hegyoldalon, amit a támadó nem élt túl.

A sérült anyamedve pedig bocsával együtt egy barlangba menekült a videón. A 217 kilogrammos hím maradványait még akkor megtalálták a helyi környezetvédelmi minisztérium szakemberei.

A következő napokban a hatóságok megbizonyosodtak arról, hogy az anyaállat és a bocs is a barlangban van, és mindketten élnek, ezért vizet és eleséget helyeztek el a nyílásnál, és igyekeztek elősegíteni, hogy a lehető legkevesebb külső beavatkozás mellett felépülhessenek. Nem sokkal később viszont megszűntek az életjelek a barlangban, ezért drónnal és távirányítású kamerával kezdték keresni az állatokat.

Pénteken találtak rájuk holtan.

"A medvebocsok maradványai arra utalnak, hogy mindkettő az anyamedve kölyke volt, de egyikük már az összecsapás előtt napokkal eltűnt" – tudatták közleményükben a hatóságok. A tetemeket felboncolják, hogy kiderüljön, mi okozta az állatok halálát. A kutatásban is segítő Brown Bear Foundation szerint elképzelhető, hogy az anyamedve a barlangban élt bocsaival, és a hiányzó kölyök még a támadás előtt bezuhant abba a mindössze 50 centi átmérőjű hasadékba, ahol végül mindhárman a halálukat lelték.

Nyitóképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×