eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Forrás: Twitter

A szomszédainknál mutatta meg a vihar, mi vár ránk pénteken – videók

Toszkánában megpörgette az óriáskereket a viharos szél, leszakadtak a fülkék róla. Ausztria déli részén leállt a vasúti forgalom. Halálos áldozatai vannak a felénk közelítő viharnak.

Heves zivatarok komoly károkat okoztak az áramhálózatban Ausztria déli részén, az ÖBB állami vasúttársaság leállította a vasúti forgalmat délután Karintia, Stájeroroszág és Kelet-Tirol tartományok területén.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig fog szünetelni a vasúti közlekedés.

Az ÖBB közölte, hogy az éppen úton lévő vonatokat a legközelebbi állomásokra irányították át. Mindemellett pótlójáratok egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, folyamatban van a vészhelyzeti menetrend kidolgozása – tette hozzá az osztrák vasúttársaság.

Az osztrák rendőrség és a vöröskereszt közölte, hogy

két gyerek vesztette életét az ítéletidőben Karintia tartományban.

A híradás szerint a gyerekek a St. Andrä település melletti kis tónál haltak meg, ahol a vihar fákat csavart ki a földből. Tíz ember megsérült.

Viharos széllökések miatt fák tucatjai dőltek az A2-es autópályára Griffen településnél. Áramkimaradások voltak továbbá az alagutakban, az Olaszországba vezető fontos közlekedési útvonalakat helyenként le kellett zárni a takarítási, valamint a javítási munkálatok idejére.

Olaszország: megpörgette az óriáskereket a vihar

Elérte Piombino városát az a durva vihar, ami Toszkánában tombol. A felhőszakadások és

a 140 km/h-t elérő széllökések már két halálos áldozatot követeltek eddig a térségben

– írja a Repubblica cikke alapján a hvg.hu.

A vihar hevességét jól érzékelteti Eugenio Giani toszkánai kormányzó videója, amin az látható, ahogy a heves széllökések megpörgetik a Piazza Bovio téren álló óriáskereket, arról pedig szakadnak le a kabinok – írják.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Danilo Patti (@danilo.patti.7) által megosztott bejegyzés

Heves vihar söpört végig Szlovénián csütörtökön délután, tetőket szakított le és fákat döntött ki, Ljubljanában többen könnyebben megsérültek - közölték a helyi hatóságok.

Szlovéniában is tört-zúzott a vihar

A szlovén fővárostól 20 kilométerre északnyugatra fekvő Kranj városában mintegy 70 épület tetejét rongálta meg a vihar.

Többen könnyebben megsérültek Ljubljanában, ahol a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint óránkénti 102 kilométeres, viharos erejű széllökéseket mértek. Egy fa rádőlt egy nőre a Tivoli parkban, egy motorost elsodort egy leszakadt reklámtábla, és egy autóra gipszkarton zuhant egy közeli építkezésről.

Ezen a videón az látszik, ahogy a vihar lehámozza egy épület tetejét:

Több utat is elzártak a kidőlt fák. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek, amíg a tűzoltók el nem távolítják a törmeléket az utakról.

A környezetvédelmi ügynökség szerint a szél sebessége a Krvavec-hegyen elérte az óránkénti 113 kilométert, a közép-szlovéniai Trojane faluban a 109 kilométert és a 102 kilométert Ljubljana Bezigrad városrészben. Az ország nyugati részén, ahol gyakoribbak az erős széllökések, a szél sebessége nem haladta meg az óránkénti 100 kilométert.

Blaz Ster szlovén meteorológus szerint a vihar annak a légköri képződménynek a része, amely a Tirrén-tenger felett alakult ki, és amely áthaladt Korzikán és Olaszországon is. Korzikán hárman életüket vesztették és tizenketten megsérültek a csütörtök reggeli viharban.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×