eur:
389.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Bevásárlóközpont romjai között tűzoltók 2022. június 28-án, az ukrajnai Kremencsukot érő orosz rakétatámadás másnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Tovább nőtt az ukrán bevásárlóközpontot ért támadás áldozatainak száma - videó

Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök tájékoztatása szerint mintegy ezer ember tartózkodott a bevásárlóközpontban, amikor azt helyi idő szerint kedd délután négy óra előtt tíz perccel bombatalálat érte. A G7 találkozó résztvevői háborús bűnként beszélnek az esetről.

A bombázásnak legalább 18 halottja, valamint 59 sérültje van, a halottak száma pedig tovább is növekedhet. A támadásért az oroszokat teszik felelőssé, Zelenszkij az európai történelem legpofátlanabb terrorcselekményei közé tartozónak nevezte az esetet. Véleménye szerint a bevásárlóközpontnak nincs stratégiai értéke az oroszok számára és fenyegetést sem jelentett számukra.

"Az emberek próbáltak normális életet élni, ami annyira feldühíti a megszállókat. Csak teljesen elmebeteg terroristák, akiknek nem lenne helyük a földön, képesek rakétákat küldeni egy ilyen objektumra" - tette hozzá a BBC cikke szerint.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes ENSZ nagykövete

ukrán provokációnak nevezte a támadást,

de nem tudott bizonyítékokat mutatni arra, hogy az megrendezett lett volna.

Dmitro Lunin helyi kormányzó Telegramon írt közleménye szerint emberiség elleni bűncselekmény történt.

Kremencsuk 220 ezer lakosú ipari város 130 kilométerre az oroszok kontrollálta területektől. Az ukrán légierő parancsnoksága szerint a bevásárlóközpontot Tu-22M3-as nagy hatótávolságú bombázókról indított Kh-22-es rakéták találták el.

A bombázás helyszínén 440 ember dolgozott a sérültek kimenekítésén, közülük 14 pszichológus lelki segélyt nyújtott.

Kedd estig sem került elő ugyanakkor mindenki a romok alól, ezért sok hozzátartozó a pláza romjai mellett felállított sátorban várta, hogy előkerüljenek szerettei. A keresést éjjel is folytatták.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy körülbelül negyven embert eltűntként tartanak számon.

A csapás miatt keletkezett tüzet még hétfő este eloltották.

"A bevásárlóközpontot lerombolták. Korábban a város szélén voltak csapások, ezúttal a város központjában. Nincsenek szavaim, nem hittem, hogy ez megtörténhet a városomban" - mondta a BBC-nek egy szemtanú, Vadim Judenko.

Egy, a kremencsuki állami kórházban kezelt túlélő, a 43 éves Ludmila Mikhajlec arról beszélt a Reutersnek, hogy épp férjével vásárolt, amikor a robbanás a levegőbe repítette.

"Fejjel előre repültem, és szilánkok találták el a testemet. Az egész hely összeomlott" - mondta. Férje, a 45 éves Mikola egyszerűen úgy fogalmazott: ez maga volt a pokol.

Brit kormányzati, illetve G7-reakciók

Chris Philip digitális gazdaságért felelős brit miniszter szerint a kremencsuki bevásárlóközpontra mért orosz rakétacsapás terrorizmusnak számít, és azt mutatja, hogy "Putyin barbársága nem ismer határokat", írta a The Guardian. Mint mondta, a civilek elleni támadás nem egyszeri eset volt, korábban kórházakat és színházat is bombáztak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×