eur:
392.84
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Andrzej Duda lengyel elnök, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök (b-j) sajtótájékoztatót tart az úgynevezett weimari háromszöghöz tartozó államok vezetőinek az ukrán válságról folytatott megbeszélésüket követően Berlinben 2022. február 8-án. A weimari háromszöget 31 évvel ezelőtt alapította Lengyelország, Németország és Franciaország.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Hannibal Hanschke

Szószegéssel vádolja Németországot a lengyel államfő

Gyengekezű vezetés, lassúság, szószegés azok a vádak, amelyeket magas rangú lengyel politikusok fogalmaztak meg a közelmúltban a német kormánnyal szemben. A legutóbbit Andzej Duda államfő, aki sérelmezte, hogy Németország nem teljesítette fegyverszállítási ígéreteit.

A lengyel elnök a davosi világgazdasági fórum "színpadát" használta fel az Olaf Scholz kancellár vezette kormány bírálatára. A bírálat középpontjában azoknak a harckocsiknak a szállítása állt, amire az elnök szerint Németország tett ígéretet Lengyelországnak a Varsó által Ukrajnának szállított harckocsik pótlására.

"Rendkívül hálásak lennénk, ha német szövetségesünk harckocsikkal támogatna bennünket azoknak a helyettesítésére, amelyeket Ukrajnának adtunk át – fogalmazott Andrzej Duda, utalva arra, hogy erre Berlin ígéretet tett. – Értesültünk azonban arról, hogy

a németek nem kívánják betartani ígéretüket. Számunkra ez óriási csalódás."

A lengyel államfő emlékeztetett, hogy országa nagy számú harckocsit szállított Ukrajnának. Amikor ezt tette, jelentős mértékben meggyengült saját katonai potenciálja, és ezért remélte Németország támogatását.

Az Ukrajnának nyújtott lengyel támogatás az egykori szovjet gyártmányú T-72 típusú harckocsikból állt. Nem sokkal a háború kitörése után Varsó szinte mind a 240 T-72-es harckocsiját Ukrajna rendelkezésére bocsátotta, tekintettel arra, hogy az ukrán hadsereg ezeknek a típusoknak a kezelésére kapott korábban képzést. A lengyel kormány már akkor jelezte, hogy a harckocsipótlást a NATO-partnerektől, a többi között Németországtól várja. Varsó utalt arra is, hogy Németországtól a Leopard-harckocsik legújabb típusát kéri, ellenkező esetben az ország védelmi képessége kerülne veszélybe.

A Der Spiegel azonban úgy értesült, hogy a német fél képtelen erre, amit Christine Lambrecht védelmi miniszter egy bizalmas szakmai beszélgetésen is beismert. Utalt arra, hogy

a Lengyelország által sürgetett legújabb Leopard-modellel egyelőre a német hadsereg, a Bundeswehr sem rendelkezik.

Következésképpen az illetékes német védelmi minisztériumi államtitkára a Varsóban folytatott tárgyalások során erre nemis tudott semmifajta ígéretet tenni. Ezért a tárgyalások sikertelenül értek véget.

Duda kritikája csak egyike volt azoknak a bírálatoknak, amelyeket lengyel vezetők fogalmaztak meg Németországgal szemben az Ukrajna elleni orosz invázió óta. A sort Mateusz Morawiecki miniszterelnök nyitotta meg, amikor napvilágot látott, hogy a német kormány ötezer sisakkal kívánja segíteni Ukrajnát. "5000 sisak? Ugye, ez csak vicc? " – fogalmazott a kormányfő.

Általános vélekedés szerint az Ukrajnának szánt fegyverszállításokkal kapcsolatos német tétovázás sokat ártott a Németországról az elmúlt időszakban alkotott képnek Lengyelországban. A lengyelek többsége azt várná, hogy a jelenlegi, rendkívül súlyos válságban Berlin vezető szerepet vállal, és nem az események, illetve a szövetségesek után kullog.

A lengyel csalódást jelzi az is, hogy csatlakozott a bírálatokhoz Donald Tusk korábbi miniszterelnök, az Európai Tanács egykori elnöke. A lengyel ellenzék jelenlegi vezetője, aki folyékonyan beszél németül, és Németország nagy barátjának számít, most úgy fogalmazott: "Nem dicsérem a németeket, van egy és más a rovásukon, felelősség terheli őket is a térség jelenlegi helyzetéért. Németországnak határozottan támogatnia kellene Ukrajnát, ellenkező esetben az ember arra a következtetésre juthat, hogy nem vonta le a megfelelő tanulságot saját történelméből."

Harckocsikat ígért Németország Csehországnak is a prágai védelmi minisztérium szerint. A cseh–német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. A prágai minisztérium szóvivője szerint ebben az esetben is az Ukrajnának szállított cseh harckocsik pótlásáról lenne szó. A szóvivő hangoztatta, hogy Németország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit ígért. Ezek régebbi típusúak ugyan, de harcképesek – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×