eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltje távozik a szavazóhelyiségből, miután leadta voksát a Saar-vidéki tartományi parlamenti választáson Nunkirchenben 2022. március 27-én.
Nyitókép: Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök-helyettes, a Német Szociáldemokrata Párt jelöltje távozik a szavazóhelyiségből 2022. március 27-én. MTI/EPA/Ronald Wittek

A súlylökőbajnoknő Saar-vidéki sikere keserű pirula a CDU-nak

Az újdonsült győztes, Anke Rehlinger 1996 óta tartja 16,03 méterrel a női súlylökés rekordját az egyik legkisebb német tartományban. De miniszterelnök-helyettesként és gazdasági miniszterként a szociáldemokrata politikus nem csak ezért volt rendkívül népszerű a tartományban.

Fél évvel a tavaly szeptemberi német parlamenti választások után a Rehlinger vezette szociáldemokraták fölényes abszolút többséggel történelmi győzelmet arattak a 2569 négyzetkilométeres tartományban, amely 1999 óta a konzervatív CDU bástyája volt. Utoljára 1998-ban volt szociáldemokrata kormányfője a Saar-vidéknek, ami még inkább aláhúzza a gazdaság szakértőjének tartott Anke Rehlinger sikerét.

Saar-vidék az idei tartományi választások első állomása volt, amit május 9-én Schleswig-Holstein, majd május 15-én az ország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália követ.

Elemzők körében általános vélekedés, hogy

a tartományi választások egyfajta lakmusztesztet jelentenek a szövetségi kormány támogatottságára nézve.

És ennek most különös jelentőséget ad az a tény, hogy a kereszténydemokraták 16 év után után kényszerültek arra, hogy átadják a hatalmat a szociáldemokratáknak, illetve Olaf Scholz kancellár vezette, az SPD mellett a Zöldekből és a Szabaddemokrta Pártból (FDP) álló koalíciónak.

Anke Rehlinger, illetve az SPD győzelmének jelentőségét növeli az is, hogy a tartományban a CDU után eddig másodhegedűsnek számító párt a helyi parlamentben abszolút többséget szerzett, ami egyben azt is jelenti, hogy képes egyedül kormányt alakítani. Az SPD számára ugyanakkor némi üröm az örömben, hogy a tartományi törvényhozásból kiesett a két országos koalíciós partnere, a Zöldek pártja és az FDP is. A saarbrückeni parlamentbe az SPD és a CDU mellett hajszállal egyedül a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be. Ami azt is jelenti, hogy az SPD a tartományban a jövőben minden bizonnyal egyedül kormányoz majd.

Általános a vélekedés, hogy a választók véleménynyilvánítását nem elsősorban a Németországot is rendkívüli módon megrázó ukrajnai orosz háború befolyásolta, hanem mindenekelőtt a helyi problémák, élükön elsősorban a gazdaság, valamint az egészségügy, továbbá az oktatás helyzete. Az elmúlt évek tartományi gazdasági fellendülését a szavazók természetszerűleg összekapcsolták a gazdasági miniszterrel, Anke Rehlingerrel is.

A szociáldemokrata siker ellenére hiba lenne bármilyen messzemenő következtetést levonni az idei német választási esztendő első állomásán született végeredményből. Ukrajna orosz inváziója miatt az Olaf Scholz vezette kormány a közelmúltban már történelmi fegyverkezési döntésekre kényszerült, és hasonló döntéseket hozott vagy kell hoznia a biztonságos energiaellátás érdekében is. Mint ahogy ma még teljességgel kiszámíthatatlan, hogy az Oroszország által indított háború – és nem csupán Németországra – milyen következményekkel jár majd.

A Saar-vidéki választások eredménye ugyanakkor mindenképp keresű pirula a konzervatív CDU és nem utolsósorban a párt új vezetője, Friedrich Merz számára.

A Merz-hatás – mint sokan remélték – nem érvényesült, nem véletlen, hogy a párt országos elnöksége igyekezett elhatárolódni a saarbrückeni kudarctól.

Egyes elemzők ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy a józan politikusnak és megbízható gazdasági szakértőnek tartott Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár támogatottsága bónuszt jelentett a Saar-vidéki választók számára is.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×