eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: YouTube/Россия 24

Donyecki vezető: napok kérdése és a kezünkben lesz a teljes terület

Az ukrán erők éjszakai ágyúzásának vannak halottai és sebesültjei a donyec-medencei fegyveresek soraiban, a szakadárok ugyanakkor napokon belül átvehetik az ellenőrzést a teljes területük felett - közölte a donyecki szeparatisták vezetője, Gyenisz Pusilin pénteken a Rosszija-24 tévécsatornán.

A veszteségről pontos adatokat nem közölt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erőket és a szakadárokat elválasztó vonalnál február 17-tól vált súlyosabbá a helyzet. A donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" az utóbbi hónapok legintenzívebb ukrán ágyúzásáról számoltak be ezen az éjszakán. Pusilin hozzátette: a támadásban számos polgári infrastrukturális létesítmény megrongálódott, de voltak polgári áldozatok is.

Kifejtette: a helyzet továbbra is feszült, ennek ellenére az ellentámadás folytatódik, egységeik haladnak előre, bár több helyütt nagyon nehéz körülmények között, számos elaknásított terület van. Egyes helyeken azok az ukrán egységek, amelyeket a nacionalista erőkkel töltöttek fel, hevesen ellenállnak. A legijesztőbb ebben a pillanatban az, hogy az őket ért támadást azzal torolják meg, hogy a civil negyedeket, a polgári lakosságot lövik - mondta.

Hozzátette: anélkül, hogy konkrét dátumokat említene, napok kérdése, hogy erőik elérjék a donyecki és a luhanszki régió egykori közigazgatási határait, és átvegyék az ellenőrzést a teljes területük felett.

A donyecki hírügynökség pénteken Valentin Levcsenkót, a kijevi kerületi közigazgatási vezetőt idézve arról számolt be, hogy a "donyecki népköztársaság" déli területeit érintő éjszakai heves harcokat követően a területen most viszonylagos nyugalom van.

Mint mondta: "A tegnapi ágyúzás után csend lett, legalább hat helyen keletkeztek károk. Szerencsére

nem keletkezett tűz amiatt, hogy eltörött egy gázvezeték, a keletkezett kárt sikerült még időben felszámolni."

Oleg Morgun, az Ukrajna délkeleti részén, Mariupoltól keletre, az orosz határon fekvő Novoazovszk kerületi önkormányzatának vezetője kijelentette, hogy az éjszaka folyamán az egész elválasztó vonal mentén heves lövöldözés folyt különböző kaliberű fegyverekből. Kiemelte, hogy Szahanivka és Kominternovo voltak a legnagyobb mértében támadott települések.

Értesülése szerint Szahanivka faluban nincs áram, több lakóépület megrongálódott, áldozatokról nem érkezett információ.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×