eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek mennek egy hóval borított téren, az isztambuli Kék mecset előtt 2022. január 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Emrah Gürel

Tombol a tél a Balkánon, elesett Athén és Isztambul is – videók, fotók

Lezárták az isztambuli repülőteret, de Athén környékén is ezrek ragadtak az autóikban a sztrádákon. És még nincs vége a havazásnak a térségben.

Hóvihar söpört végig Görögországon, Athén környékén súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben. Kedd hajnalra 3500 embert sikerült kimenteni a hó fogságából, pontosabban volt, aki autóját otthagyva gyalog indult haza. A főváros körüli gyűrűn mintegy 1200 autó vesztegelt még kedden délelőtt is – mondta egy kormányszóvivő. Azoknak, akik autójukban maradtak az autópályán, a hadsereg élelmet, vizet és takarókat osztott ki.

"Nagyon nehéz éjszakánk volt, és emberfeletti erővel még mindig tart a mentés, ráadásul további havazásra lehet számítani" – jelentette ki, utalva arra, hogy az Elpidának elnevezett hóvihar szerdáig tart az előrejelzés szerint.

Fotó: Milos Bicanski/Getty Images
Fotó: Milos Bicanski/Getty Images

A rendkívüli időjárás miatt a kormány keddre Athén környékére és egyes szigetekre vonatkozóan munkaszüneti napot rendelt el, a közintézmények és a magánvállalkozások is zárva maradtak, kivéve az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat. Athén egy részén megszakadt az áramszolgáltatás, amelynek a helyreállításán folyamatosan dolgoznak.

A hóakadály miatt volt egy vasúti baleset is, amelyben 15 utas megsérült, amikor amikor egy tehervonat megpróbált kiszabadítani a hó fogságából egy szerelvényt, amelyen kétszázan tartózkodtak.

Törökország: leállt a repülőtér is

Az isztambuli repülőteret, amely a világ egyik legforgalmasabb légi kikötője, le kellett zárni, miután az egyik terminál teteje beszakadt a hatalmas mennyiségű hó alatt. Senki sem sérült meg.

A havazás megbénította a 16 milliós török nagyváros lakóinak életét is. Egymást követik a tömegbalesetek, van olyan útvonal, amelyen már nem is lehet bejutni a városba, ahol bezártak a bevásárlóközpontok, leállt az áruszállítás.

A Reuters tudósítása szerint Ali Yerlikaya, a város kormányzója betiltotta a személygépkocsik használatát helyi idő szerint 13 óráig, amíg a hatóságok megtisztítják az utakat. A közalkalmazottaknak szabadságot adtak ki, ezzel is csökkentve az ingázók számát.

Ekrem Imamoglu, Isztambul polgármestere elmondta, hogy 55 000 tonna sót szórtak szét az utakon, a helyieket pedig felszólította, hogy mindenki takarítsa el a havat a háza és az üzletek elől, ezzel is segítve a mentőcsapatokat.

A Katasztrófa- és Vészhelyzeti Hatóság szerint több mint 4600 autós rekedt az utakon, és több embert is ideiglenes szállásokon kellett elhelyezni.

A hatóságok a szokatlan időjárás miatt sokfelé lezárták az utakat Törökország középső és délkeleti részén, illetve a hegyvidéki területeken.

Fotó: Bilal Kahyaoglu/Anadolu Agency via Getty Images
Fotó: Bilal Kahyaoglu/Anadolu Agency via Getty Images
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×