INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

koronavírus

covid

eu

utazás

COVID-19 and travel concept, mark of coronavirus PCR testing in tourist passport. Diagnostics of coronavirus in airport due to lockdown. Business and tourism hit by corona virus during pandemic.

Bejelentették az új uniós Covid-szabályokat, a magyar utazókat is érinti

Infostart

A koronavírus-járvány miatt bevezetett uniós szabályok módosítását javasolja az Európai Bizottság.

A szerdán kiszivárgott információkhoz képest is jelentős változások lesznek az uniós digitális Covid-igazolványban, amelyek így rengeteg magyart is érintenek, akik valamely más tagállamba szeretnének utazni – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett javaslatából.

A testület az oltási helyzet változása és a pandémia újabb hullámainak megjelenése miatt azt javasolja, hogy a jövőben ne a származási ország alapján, hanem személyre szabottan határozzák meg az utazási szabályokat, és azt indítványozza, hogy

az uniós Covid-igazolvány érvényességi idejét egységesen 9 hónapban korlátozzák.

A javaslatról szóló döntést a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak kell meghoznia a következő hetekben – írja a Portfolio.

Általános alapelv szerint akinek van érvényes uniós digitális Covid-igazolványa, azt nem sújthatják különféle korlátozások a más tagállamba való utazáskor, míg azokat, akiknek nincs ilyen, lehet tesztelésre vagy karanténra kötelezni az utazás előtt vagy után.

A 9 hónapos érvényesség azt jelenti, hogy egydózisú oltás esetén az egyetlen oltás, a kétdózisúaknál pedig a második dózis beadása után 9 hónapig lesz érvényes az igazolvány az EU más tagállamaiba való belépéshez. Mivel az új szabályokat 2022. január 10-től javasolja életbe léptetni a bizottság, így

aki 2021. április 10. előtt adatta be a második oltását Magyarországon, annak jövő január 10-től már nem lesz érvényes az uniós Covid-igazolványa.

Ebben az esetben csak akkor léphet be más tagállamba, ha addig beadatja magának a 3. oltást, annak nincs egyelőre érvényességi korlátja, mert nincs még elég tudományos kutatási eredmény, hogy mennyi ideig hatékony, de a bizottság feltételezi, hogy hat hónapnál hosszabb védettséget is adhat.

Átalakul az uniós Covid-térkép is, a jövőben ez elsősorban a tájékoztatást szolgálja majd, hiszen a beléptetés személyes alapon történik majd. Az Európai Bizottság javaslata szerint a térképen a színkódok megmaradnának (zöld, sárga, vörös, sötétvörös), de a színkódok megadásánál az új fertőzéses esetszámokat súlyozni kell az adott régióbeli átoltottság szintjével az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) által kidolgozott módszertan szerint. Fontos újítás, hogy a nem kellő mennyiségben tesztelő (túl magas pozitivitási rátát produkáló) országok sötétszürke besorolást kapnának, amely országról pedig nincs elegendő adat, világosszürkét.

A javaslata szerint a zöld, illetve a sötétvörös járványhelyzetben lévő régiókban egyben intézkedési jogot is ad: a be- és az onnan kiutazókkal szemben felmentést adnának az az uniós Covid-igazolványra épülő járványkezelés alól.

A zöld területeken nem lesz semmiféle korlátozás,

míg a sötétvörös színkódú területek esetében akkor is el lehet rendelni külön szigorúbb beutazási szabályokat, ha közben az utazó tudja igazolni a védettségét. Az ilyen régióba be-, vagy onnan kiutazó emberekkel szemben még az utazás előtt külön negatív vírusteszt elvégzését is meg lehet követelni, illetve karantént is el lehet várni a megérkezésük után.

Fontos változás, hogy a harmadik oltás feltüntetésére is van már technikai megoldás az uniós Covid-igazolványban: egyrészt a tagállamoknak is ki kell bocsátaniuk egy igazolást, hogy ott tényleg megkapta az érintett személy a harmadik oltását, emellett, pedig az uniós Covid-igazolványban is meg fog egységesen jelenni a harmadik oltás ténye.

Fontos az a bizottsági javaslat is, amely

beépítene egy egyszerűsített vészfékfunkciót az egyes tagállamok járványkezelési gyakorlatába.

Ha valamely tagállamban gyorsan romlik a járványhelyzet, akkor a tagállamok válságstábja összeülhet az érintett tagállam, vagy akár az Európai Bizottság kezdeményezésére is, hogy közösen megvitassák, a tagállamok milyen közös intézkedéseket hajtsanak végre a bajban lévő tagállam járványhelyzetének kezelésére, illetve annak a kockázatnak az enyhítésére, hogy a járvány tovaterjedjen a kontinens más részeire is.

Nyitókép: scaliger/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018