eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot kap egy vásárló egy bécsi ABC-áruházba belépve 2021. január 25-én. Ettől a naptól kezdve Ausztriában kötelező az FFP2 védőmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken a koronavírus-járvány miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Ausztria meglépné: jöhet az oltatlanok karanténja

Országszerte rekordmagasságúak a fertőzési adatok a szomszédban, Felső-Ausztria és Salzburg is csak a felső engedélyre vár, hogy korlátozó intézkedéseket léptethessen életbe.

Alexander Schallenber kancellár szerint az oltatlanokra vonatkozó korlátozó intézkedések meghozatala valószínűleg nem lesz elkerülhető: úgy fogalmazott, nem büntetheti az emberek kétharmadát azért, mert a többiek hezitálnak, írja a BBC.

A Németországgal és Csehországgal határos Felső-Ausztria népessége 1,5 millió fő, itt terjed a legnagyobb mértékben jelenleg a koronavírus. Az átoltottsági arány ugyanakkor itt a legalacsonyabb.

Péntek reggeli adatok szerint

a megelőző 24 órában 11 975 új fertőzöttet fedeztek fel az országban, ami olyan fenyegetettséget jelent, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A hétnapos incidenciaarány meghaladja a német számokat, pedig már azok sem alacsonyak.

Ausztria már sem engedte az oltatlanoknak, hogy étterembe, moziba, síelni vagy fodrászhoz menjenek, de Felső-Ausztriában hamarosan még szigorúbbak lesznek: a tartomány zárlatot vezet be a be nem oltottak számára. Ez azt jelenti, hogy

az oltatlanok nem hagyhatják el otthonukat,

kivéve olyan alapvető okokból, mint a munkába járás, az élelmiszervásárlás vagy a testmozgás. Ha a fertőzésszámok tovább nőnek, más területeken is bevezethetik ezeket az erőteljes korlátozásokat, melyet a rendelkezések kritikusai szerint nagyon nehéz lesz majd betartatni.

Nem csak Ausztriában van probléma a kontinensen: a németek napi fertőzési száma az 50 ezret is átlépte csütörtökön. Az országban kétharmados az oltottsági arány, ami az osztrákot nem sokkal haladja meg. Brandenburg tartományban hétfőtől az oltatlanok nem mehetnek étterembe, színházba, moziba és hotelekben sem szállhatnak meg. Hollandiában is 16 ezer fölötti a friss fertőzöttek napi száma, így az ország várhatóan elsőként jelent be téli lezárást az európai államok közül. A háromhetes zárlat ideje alatt a nem létfontosságú boltoknak, valamint kávézóknak, éttermeknek, be kell zárniuk este hétkor. Sporteseményeket csak zárt kapuk mellett tarthatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×