eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Berlin, 2017. március 13.Jonas Gahr Store, a norvég Munkáspárt vezetője (b) és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a szociáldemokrata pártokat tömörítő Progresszív Szövetség (PA) ülésén a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini székházában 2017. március 12-én. A nemzetközi találkozón baloldali pártok és szervezetek mintegy 140 tagja vesz részt. (MTI/EPA/Oliver Weiken)
Nyitókép: Jonas Gahr Store

Baloldali fordulat Norvégiában

Erna Solberg norvég kormányfő elismerte választási vereségét. Győztes ellenfele szerint jó és állhatatos miniszterelnök volt.

"Gratulálok Jonas Gahr Storénak – jelen helyzetben – a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez" – mondta a 60 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait.

Mint mondta, a választási kampány "kemény volt, de jó". A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

A 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért

készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal.

Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az "A terv". "Végre elmondhatjuk: sikerült!" – hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.

Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket.

"Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának"

– hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon.

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

A borítóképen Jonas Gahr Store, a norvég Munkáspárt vezetője (b) és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a szociáldemokrata pártokat tömörítő Progresszív Szövetség ülésén a Német Szociáldemokrata Párt berlini székházában 2017. március 12-én.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×