eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, hol lehet a legjobb átvészelni egy földi apokalipszist

Kutatók szerint az emberi civilizáció közel áll az összeomláshoz az erősen összekapcsolt és energiaigényes társadalom, valamint az általa okozott környezeti károk miatt. Megkeresték, melyik országokban a legnagyobb a túlélés esélye, ha a civilizáció ma ismert formájának vége szakad.

Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Tasmania és Írország jelentheti a legbiztosabb menedéket a társadalom esetleges összeomlása esetén, melyet gazdasági válság, a klímaváltozás, a természet pusztulása, egy a koronavírushoz hasonló vagy annál rosszabb járvány, vagy mindezek keveréke okozhat – írja a The Guardian.

A kutatók rangsorukat a következő szempontok vizsgálatát követően állították össze:

  • mely országok képesek megtermelni a lakosságuknak szükséges mennyiségű élelmiszert
  • kik tudják megvédeni határaikat a tömeges migrációval szemben
  • hol képesek fenntartani az alapvető infrastruktúrát és gyártást akkor is, ha magukra maradnak

Rugalmasabb gazdaság kell

A kutatók szerint tanulmányuk rávilágított azokra a tényezőkre, amelyeken a nemzeteknek javítaniuk kell az ellenállóképesség növelésének érdekében. A gazdasági hatékonyságot előtérbe helyező, globalizált társadalom károsította a rugalmasságot, az élelmiszeriparban és más létfontosságú ágazatokban pedig tartalékkapacitásokra van szükség.

Aled Jones, az angliai Anglia Ruskin Egyetem Globális Fenntarthatósági Intézetének munkatársa azt mondja, nem lepte meg őket Új-Zéland elsősége: a milliárdosok már most föld alatti bunkereket vásárolnak, hogy egy esetleges apokalipszis esetén ott leljenek menedékre.

A szigetek ideálisak

"Arra jutottunk, a túlélésre legalkalmasabb helyeknek meg kell tudni védeni határaikat, az éghajlatnak pedig mérsékeltnek kell lennie.

Így utólag már elég könnyen érthető, hogy a nagy szigetek, amelyeken összetett társadalmak élnek, miért kerültek fel a listára.

Így is meglepődtünk, hogy az Egyesült Királyság nagyon előkelő helyen végzett. Sűrűn lakott, hagyományosan kiszervezte a gyártást, nem a leggyorsabb a megújuló technológiák alkalmazásában, és jelenleg felerészben termeli meg saját élelmiszereit. De megvan benne a potenciál, hogy ellenálljon a sokkhatásoknak" – mondta.

Tudunk gyorsan dönteni

A geotermikus és vízenergia, a mezőgazdasági művelésbe vont területek nagy kiterjedése és az alacsony népsűrűség miatt Új-Zéland rendelkezik a legnagyobb potenciállal a túlélésre.

Jones azt is elmondta, hogy

az elmúlt években nagyobb globális élelmiszer-kiesés, pénzügyi válság és világjárvány is történt, szerencsénk volt, hogy nem egyszerre következett be mindez.

A koronavírus-világjárvány véleménye szerint megmutatta, hogy a kormányok szükség esetén gyorsan tudnak cselekedni.

"Érdekes, hogy milyen gyorsan le tudjuk zárni a határokat. Fontos azonban egyre hatékonyabb gazdaság helyett a tartalékkapacitásra való törekvés" – tett hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×