INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

civilizáció

összeomlás

új-zéland

Kiderült, hol lehet a legjobb átvészelni egy földi apokalipszist

Kiderült, hol lehet a legjobb átvészelni egy földi apokalipszist

Infostart

Kutatók szerint az emberi civilizáció közel áll az összeomláshoz az erősen összekapcsolt és energiaigényes társadalom, valamint az általa okozott környezeti károk miatt. Megkeresték, melyik országokban a legnagyobb a túlélés esélye, ha a civilizáció ma ismert formájának vége szakad.

Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Tasmania és Írország jelentheti a legbiztosabb menedéket a társadalom esetleges összeomlása esetén, melyet gazdasági válság, a klímaváltozás, a természet pusztulása, egy a koronavírushoz hasonló vagy annál rosszabb járvány, vagy mindezek keveréke okozhat – írja a The Guardian.

A kutatók rangsorukat a következő szempontok vizsgálatát követően állították össze:

  • mely országok képesek megtermelni a lakosságuknak szükséges mennyiségű élelmiszert
  • kik tudják megvédeni határaikat a tömeges migrációval szemben
  • hol képesek fenntartani az alapvető infrastruktúrát és gyártást akkor is, ha magukra maradnak

Rugalmasabb gazdaság kell

A kutatók szerint tanulmányuk rávilágított azokra a tényezőkre, amelyeken a nemzeteknek javítaniuk kell az ellenállóképesség növelésének érdekében. A gazdasági hatékonyságot előtérbe helyező, globalizált társadalom károsította a rugalmasságot, az élelmiszeriparban és más létfontosságú ágazatokban pedig tartalékkapacitásokra van szükség.

Aled Jones, az angliai Anglia Ruskin Egyetem Globális Fenntarthatósági Intézetének munkatársa azt mondja, nem lepte meg őket Új-Zéland elsősége: a milliárdosok már most föld alatti bunkereket vásárolnak, hogy egy esetleges apokalipszis esetén ott leljenek menedékre.

A szigetek ideálisak

"Arra jutottunk, a túlélésre legalkalmasabb helyeknek meg kell tudni védeni határaikat, az éghajlatnak pedig mérsékeltnek kell lennie.

Így utólag már elég könnyen érthető, hogy a nagy szigetek, amelyeken összetett társadalmak élnek, miért kerültek fel a listára.

Így is meglepődtünk, hogy az Egyesült Királyság nagyon előkelő helyen végzett. Sűrűn lakott, hagyományosan kiszervezte a gyártást, nem a leggyorsabb a megújuló technológiák alkalmazásában, és jelenleg felerészben termeli meg saját élelmiszereit. De megvan benne a potenciál, hogy ellenálljon a sokkhatásoknak" – mondta.

Tudunk gyorsan dönteni

A geotermikus és vízenergia, a mezőgazdasági művelésbe vont területek nagy kiterjedése és az alacsony népsűrűség miatt Új-Zéland rendelkezik a legnagyobb potenciállal a túlélésre.

Jones azt is elmondta, hogy

az elmúlt években nagyobb globális élelmiszer-kiesés, pénzügyi válság és világjárvány is történt, szerencsénk volt, hogy nem egyszerre következett be mindez.

A koronavírus-világjárvány véleménye szerint megmutatta, hogy a kormányok szükség esetén gyorsan tudnak cselekedni.

"Érdekes, hogy milyen gyorsan le tudjuk zárni a határokat. Fontos azonban egyre hatékonyabb gazdaság helyett a tartalékkapacitásra való törekvés" – tett hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018