eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Felfestik az olimpiai ötkarikát a tokiói nyári olimpia BMX kerékpár- és gördeszkaversenyeinek otthont adó Ariake Városi Sportparkban 2021. július 20-án. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik hazai és külföldi nézők nélkül, zárt kapuk mögött.
Nyitókép: MTI/AP/Charlie Riedel

Egyre hosszabb a járvány árnyéka az olimpia fölött

A játékok utolsó pillanatban történő törlésének "Damoklész kardja" előtt nemcsak hogy a nézőket tiltották ki, még a küldöttségek tagjainak is tilos lesz, hogy ugrálva vagy kiabálva biztassák honfitársaikat.

Három nappal az ötkarikás játékok megnyitója előtt, kedden kilenc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, közülük egyet az olimpiai faluban. Legutóbb az amerikai női tornászválogatott egyik tagjának – aki társaihoz hasonlóan már Japánban, egy edzőtáborban készült az ötkarikás játékokra – lett pozitív a tesztje. Kedden edzője bejelentette, hogy a 18 éves Kara Eakerről van szó, őt tartalékként nevezték az olimpiára. Az amerikai szövetség szerint a versenyzőt elszigetelték, miként egyik társát is, akivel közvetlen kapcsolata volt vele. A hatfős csapat, benne a négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok Simone Biles viszont folytatja felkészülését, ám elővigyázatosságból hétfőn másik szálláshelyre költözött, és új edzéshelyszínt keresett. (Frissítés: a sportoló nem az olimpiai faluban, hanem egy szállodában fog lakni a tokiói játékok alatt.)

Szerdán, az első versenynapon nyolc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban, köztük egy sportolóét. Utóbbi nem az olimpiai faluban lakik. A mostani nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél 12 kontaktszemélyt derítettek ki. A csehek közölték, hogy a strandröplabdázó Ondrej Perusic után - akinek az esete hétfőn vált ismertté -, a női páros edzője, Simon Nausch is fertőzött lett.

Szerdára féléves csúcsra emelkedett Tokióban a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma: 1832 esetet jegyeztek fel - adta hírül az AP amerikai hírügynökség.

"Amitől féltünk, bekövetkezett. A fertőzöttek számának emelkedése várható volt, akár tartunk olimpiát, akár nem, és félő, hogy robbanásszerűen növekszik majd az olimpiától függetlenül" - mondta sajtótájékoztatón Nakagava Tosio, a japán Orvosi Kamara elnöke.

Japánban a lakosságnak még mindig csak a 23 százaléka teljesen oltott a szigetországban, és ez túl alacsony hányad ahhoz, hogy megfékezhesse a járványt.

Még el is maradhat

A friss esetek egyre komolyabb árnyékot vetnek az olimpiára, amelynek hivatalos megnyitóünnepségét július 23-án rendezik - hacsak az utolsó pillanatban nem mondják le azt. A hivatalosan augusztus 8-áig tartó játékokon minden egyes sportolónak

hat órával versenye előtt negatív vírustesztet kell szolgáltatnia,

vagy nem léphet pályára, a pozitív eredményt produkálók pedig karanténba kerülnek.

Sokáig úgy tűnt, hogy legalább létszámkorlátozással, helyi nézők megtekinthetik az eseményt, de nemrég azt a döntést hozták meg, hogy japánokat se engednek be az eseményekre. Gyülekezni szabadtéren sem lesz engedélyezett, a Travelo cikke szerint pedig a küldöttségek tagjai sem biztathatják ugrálva vagy kiabálva honfitársaikat a sporteseményeken. A Washington Post mindezek miatt örömtelen olimpiának nevezte az idei játékokat, amelyen a beutazó sportolókat 14 napos karantén betartására kötelezik, és naponta tesztelik őket.

Kitörhet a vírus a faluból

A Reuters cikke szerint ugyanakkor már így is látszik, hogy az olimpiai falut nem sikerült olyan kontroll alatt tartani, ami meg tudná akadályozni azt, hogy egy esetlegesen elinduló fertőzéslánc ne jusson ki onnan. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a tesztelési és karanténprotokollok alapján nulla a kockázata annak, hogy a játékok résztvevői megfertőzik a japán lakosokat. Kendzsi Sibuja, a londoni King's College Népegészségügyi Intézetének korábbi igazgatója szerint az ilyen nyilatkozatok csak összezavarják és feldühítik az embereket, mivel a tényleges körülmények a helyszínen teljesen ellentétesek. Sibuja szerint a játékokat újra kell gondolni, mivel nem tudták megakadályozni az országban a fertőzés terjedését.

"A legnagyobb aggodalmam természetesen az, hogy az olimpiai faluban vagy a szálláshelyek egy részében fertőzésgóc alakul ki" - mondta Sibuja, aki szerint a falu határain való elégtelen a tesztelés, valamint az emberek mozgását sem lehet ellenőrizni. Emiatt a játékok ideje alatt súlyosodhat a delta variáns terjedése - fejezte ki félelmeit.

Sokat tesztelnek

A CNN cikke szerint ugyanakkor nem meglepő, hogy nagy számban fedeznek fel koronavírusos eseteket a sportolók körében, mivel nagyon sokat tesztelik őket, így sokkal valószínűbb, hogy

itt gyorsan fény kerül egy fertőzésre.

Így volt ez a közelmúltban rendezett nagyobb sportesemények esetében is. Costi Stifri fertőzőbetegség-szakértő azt mondja, a sportolók helyében oltatlanul semmiképpen nem menne Tokióba versenyezni, a helyszínen azonban úgy viselkedne, mintha nem kapott volna még egyetlen adagnyi vakcinát sem.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×