eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Diákok sorban állnak, hogy beoltassák magukat az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni, az Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) által Covishield néven gyártott vakcinájával az indiai Haidarábádban 2021. június 11-én, amikor a külföldre készülő diákokat oltják.
Nyitókép: MTI/AP/Mahes Kumar A

Tömegek az indiai bevásárlóközpontokban: nem tanultak a második hullámból

A nagyvárosokban enyhítettek, miután az ország kilábalni látszik a második hullámból, ennek eredményeképp az állomásokon és a plázákban tömegjelenetek alakultak ki.

Új-Delhi és a techközpont Bengaluru (Bangalor) egyaránt enyhítették korlátozásaikon azt követően, hogy két hónapja nem volt olyan alacsony az új fertőzöttek száma Indiában, mint a közelmúltban. Új-Delhiben szigorú korlátozások után az üzletek és a bevásárlóközpontok is megnyithattak, valamint az étteremek is fogadhatnak már vendégeket 50 százalékos kapacitással, írja a Reuters.

Ambrish Mithal, az Új-Delhiben található Max HealthCare kórház orvosa a Twitteren arról írt, hogy az újranyitást követően a város legnagyobb bevásárlóközpontjának 19 ezer látogatója volt a hétvégén: azt a kérdést tette fel, megőrültek-e az emberek, valamint az jelezte előre, hogy ez a járvány ismételt fellángolásához fog vezetni, amiért az emberek majd újra a kormányt, a kórházakat és az országot fogják vádolni.

Járványügyi szakértők már korábban kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatosan, hogy az

alacsony, az oltásra jogosult 950 millió embert tekintve mintegy 5 százalékos átoltottság mellett rizikós lehet újranyitni a gazdaságot.

Az orvosok is kifejezték aggodalmukat, a város vezetése pedig úgy fogalmazott, ha szükséges, ismételten bevezetik a korlátozásokat.

A fővárosban májusban ezrek haltak meg, miután nem volt elegendő oxigén a kórházakban, de kórházi ágyhoz sem tudtak hozzájutni az érintettek. Sokan parkolóházakban haltak meg, a halottasházak is túltelítettek voltak. A 44 év alattiak oltására létrehozott oltópontokat ugyanakkor kedden be kellett zárni a városban, mert nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina.

Indiában napi 2,4 millió embert oltanak be, de ennek a sebességnek a négyszerese kellene ahhoz szakértők szerint, hogy ne legyen az országban harmadik hullám. Áprilisban és májusban, a második hullám csúcsán 170 ezer ember hunyt el az országban.

A Delta variánst itt fedezték fel, mostanra a betegség a vidéki Indiában is elterjedt. Itt él az ország lakosságának kétharmada, az immunizáció pdig lassabban terjed itt, mint máshol. A korlátozások végeztével azonban nagyon sokan térnek vissza dolgozni a nagyvárosokba ezekről a területekről, ami

tömegjeleneteket okoz a vonatállomásokon.

Hivatalos adatok szerint 377 ezer fölött jár a halottak száma a járvány miatt, a megbetegedéseké pedig megközelíti a 30 milliót, de sokak szerint ezek az adatok alulbecsülik a valóságot.

A Times of India kedden arról írt, százezer ember kapott hamisított negatív teszteredeményt a Kumbh Mela vallási fesztivált megelőzően, melynek megtartását Modi miniszterelnök nem akadályozta meg. Már ezért is kritikák érték, de mindemellett választási eseményeket is tartott már a második hullám ideje alatt is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×