eur:
395.1
usd:
371.67
bux:
66268.4
2024. április 16. kedd Csongor
LIMA, PERU - APRIL 17: Aerial view during the burial of Juana Llana Godoy, 59, who died of COVID according to her relatives, at Martires 19 de Julio cemetery on April 17, 2021 in Comas, in the outskirts of Lima, Peru. Lima and surrounding area of El Callao remain on red alert after number of victims of COVID-19 increased 43,9% in the last week. According to World Health Organization, since the beginning of the pandemic, Peru officially reported 1,681,063 positive cases and 56,149 deaths related to COVID-19 until April 16. (Photo by Marcos Reategui/Getty Images)
Nyitókép: Marcos Reategui/Getty Images

Rákapcsolták a reflektort a katasztrofális perui koronavírus-helyzetre

A dél-amerikai országban korrigálták az eddigi adatokat, és így itt lett a legmagasabb a világon az új koronavírus halálozási rátája a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Szakértőkkel való egyeztetéseket követően 69 342-ről 180 700-ra emelte Peru a koronavírus-járvány kitörése, tavaly március óta bekövetkezett halálesetek hivatalos számát: a 33 milliós ország a többlethalálozásokat figyelembe véve korrigálta korábbi számadatát. Többlethalálozás alatt azt a számot értjük, amely a korábbi évek azonos időszakával összehasonlítva mutatja meg, hogy egy adott időintervallum alatt mennyivel többen hunytak el egy országban a szokásosnál. Violeta Bermudez, az ország miniszterelnöke a korrekció kapcsán azt nyilatkozta: kötelességüknek érzik azt, hogy a frissített információt a nyilvánossággal is megosszák, írja a BBC.

Peru Latin-Amerika az egyik a koronavírus által leginkább sújtott országa, ahol a magas fertőzésszámok következtében az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődött, illetve oxigénhiány lépett fel.

Az országban mostantól nemcsak azok halálát könyvelik el koronavírusos esetként, akiknél pozitív teszt igazolta a fertőzést, hanem azokét is, akiknél valószínűsíteni lehet a fertőzést.

Ennek kritériuma a klinikai tünetek megléte vagy egy igazolt esettel való kapcsolódás bizonyított volta.

A Perui orvosi Szövetség elnöke, Godofredo Talavera szerint a frissített adatban nincsen semmi meglepő.

"Azt gondoljuk, a magas szám hátterében az áll, hogy egészségügyi rendszerünk nem tudja a betegek kezeléséhez szükséges alapfeltételeket biztosítani. A kormány sem az intenzív ágyak számának emelésében, sem az oxigénellátásban nem nyújtott segítő kezet. Jelenleg vakcinánk sincsen megfelelő mennyiségben. Az alapellátás továbbra sem elérhető. Mindennek együttesen köszönhetjük azt, hogy a világon nálunk a legrosszabb a betegség mortalitása" - fogalmazott.

Az új koronavírus jelenleg

100 ezer emberre vetítve 500 halálát okozza Peruban;

korában Magyarország vezette ezt a mortalitási ranglistát 100 ezer emberre vetített 300 halálozással (itt szakértők megjegyzik, a statisztikákat az egyes országokban más módon vezetik, és ezért nehezen összehasonlíthatók).

Az elhunytak számát tekintve Peru ezzel az ötödik helyre került a legerősebben sújtott országok rangsorában. Perunak hozzávetőleg 32 millió lakosa van.

A peruiak régóta sejtették, hogy nem a valós számokkal szembesülnek, a korrekció pedig arra utal, hogy igazuk volt. Egy kormánymunkacsoport kalkulálta újra az áldozatok számát, a kapott eredmény pedig sokkal közelebb áll az anekdotikus történetekhez, amelyek a kórházak dolgozóitól származtak, valamint jobban alátámasztják a temetők nyújtotta képet is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×