INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

svájc

európai unió

munkaerőpiac

Flag of Switzerland in focus among other European countries flags. Europe marked with table flags 3d rendering

Svájci kormány: összeomlottak az Európai Unióval évek óta folytatott tárgyalások

Infostart / MTI

Hét éve próbál megegyezni az EU és az alpesi ország vezetése, de kulcsfontosságú kérdésekben nem jutottak dűlőre.

A svájci kormány szerdán közölte, hogy összeomlottak az Európai Unióval évek óta folytatott tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről, miután a felek kulcsfontosságú kérdésekben nem tudtak megállapodni.

Ignazio Cassis svájci külügyminiszter elmondta: országa úgy döntött, hogy nem írja alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. A berni kormány egyúttal értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyeztetések felfüggesztéséről. A tárcavezető aláhúzta: Svájc ennek ellenére reméli, hogy a továbbiakban is megmaradnak a szoros kapcsolatok az Európai Unióval, amellyel az ország eddig több mint 100 kétoldalú megállapodást kötött.

Az Európai Unió az alpesi ország legfőbb gazdasági partnere.

A hét éve zajló tárgyalások azon futottak zátonyra, hogy az Európai Unió teljes hozzáférést kért a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgárok számára, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele.

Cassis jelezte: a kormány attól tartott, ez a lépés ahhoz vezethetett volna, hogy nem svájci állampolgárok is hozzáférhettek volna szociális juttatásokhoz Svájcban.

Az egyeztetések megszakadásának messze gyűrűző hatásai lehetnek Svájc és az őt körülvevő Európai Unió viszonyára. Brüsszel figyelmeztetett, hogy a megállapodás sikertelensége számos, már meglévő egyezményt is veszélybe sodorhat, amely a kereskedelem, az oktatás és a kutatás terén szabályozza a kétoldalú viszonyt.

Az Európai Bizottság közleményben reagált a bejelentésre. Sajnálatát fejezte ki és közölte: tudomásul veszi a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok megerősítését, és az EU egységes piacához való hozzáférést szabályzó megállapodás tárgyalásainak befejezéséről szóló egyoldalú döntést.

Kiemelték: Svájc jelentős hozzáféréssel rendelkezik az EU egységes piacához, a megállapodás azonban lehetővé tette volna, hogy az ország ugyanazokkal a feltételekkel rendelkezzen, mint az uniós országok. "Ez a tisztesség és a jogbiztonság kérdése. Az egységes piachoz való kiemelt hozzáférésnek ugyanazon szabályok és kötelezettségek betartását kell jelentenie" - fogalmaztak.

A brüsszeli testület hozzátette: a megállapodás aláírása nélkül a felek közötti kapcsolat korszerűsítése nem lehetséges. "A megállapodás nélkül képtelenség lesz megújítani kapcsolatainkat" - hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

A szerződés célja az lett volna, hogy egységes jogi kereteket biztosítson Svájc részvételének az Európai Unió piacán, és életbe léptessen egy mechanizmust, amelynek segítségével hatékonyan lehetett volna rendezni a nézeteltéréseket a felek között.

Nyitókép: koya79/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018