eur:
394.03
usd:
369.58
bux:
65576.72
2024. április 23. kedd Béla
Dan Barna (b) és Dacian Ciolos (j), a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnökei, Florin Citu, a koalíció kormányfőjelöltje (b2), Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke (k), Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (j) a közös kormányzásról kötött megállapodás aláírása után a román parlamentben 2020. december 21-én.
Nyitókép: Baranyi Ildikó

Leváltották a román egészségügyi minisztert, mert a kormányfő háta mögött szigorított

Kormányválságot hozhat a korábban is sokat bírált Vlad Voiculescu menesztése.

A román miniszterelnök kérésére felmentette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert Klaus Iohannis államfő, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit.

Román médiaértesülések szerint az USR-PLUS pártszövetség nem ért egyet jelöltje, Vlad Voiculescu miniszter leváltásával,

az intézkedés ezért súlyos válságba sodorhatja a bukaresti jobbközép kormánykoalíciót,

amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vesz.

Florin Citu kormányfő javaslata szerint a tisztség betöltéséig Dan Barna miniszterelnök-helyettes venné át az egészségügyi tárca irányítását.

A jobbközép koalíciós kormányt vezető liberális miniszterelnök közölte: az egészségügyi tárca rendeletét aláíró Adreea Moldovant leváltotta államtitkári tisztségéből.

A hírtelevízióik azt állítják, hogy a rendelet kiadásáról – amelynek alapján akár Bukarestet is vesztegzár alá kellene helyezni a közelgő ortodox húsvét idején – mind a járványügyi operatív törzset (CNSU) is elnöklő Florin Citu kormányfő, mind pedig a CNSU döntéseit a nyilvánosság felé kommunikáló Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár csak a hivatalos közlönyből értesült.

Voiculescu egészségügyi miniszter döntései és nyilatkozatai már többször okoztak vitát a nagyobbik koalíciós partnerrel, a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Voiculescu március elején az oltáskampány "érzékeny", a fegyveres testületekre is kiterjedő adatainak közlésével keltett médiavihart, és váltotta ki a liberális koalíciós partnerek rosszallását.

Az általa közzétett információkból egy tényfeltáró lap kimutatta, hogy Romániában több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja.

Közben a PNL és a párt éléről államfővé választott Iohannis is Voiculescut tette felelőssé azért, hogy a koronavírus-járvány tavaszi, harmadik hulláma felkészületlenül találta az országot, és a Covid-kórházakban folyamatos helyhiány volt az intenzív terápiás osztályokon. Az intenzív terápiás ágyak számával kapcsolatban ráadásul a miniszterelnökkel is ellentmondásba keveredett: Citu vasárnap azt mondta, országszerte már csak hat szabad ágy van, Voiculescu viszont folyamatosan arról beszélt, hogy a kórházak jelentései szerint számuk meghaladja a százat.

Romániában közben egymást érik a tragédiák a Covid-kórházakban: hétfőn három beteg meghalt, amikor oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán mobil konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg. Januárban a bukaresti Matei Bals járványkórházban tűz ütött ki és négy beteg meghalt, tavaly novemberben pedig tíz páciens vesztette életét a moldvai Karácsonkőn (Piatra Neamt), amikor kigyulladt két intenzív terápiás kórterem.

Voiculescu "bűnlajstromát" tetézi a PNL szerint az is, hogy pénteken botrány lett a Covid-kórházzá nyilvánított, egyébként félig üres Foisor ortopédiai kórház kiürítéséből, mert az épület felszabadítását, a begipszelt, infúzióra kötött páciensek áthelyezését vagy hazaküldését a járványügyi korlátozások ellen tüntető hangoskodók a csendőrökkel dulakodva próbálták megakadályozni.

A PNL-ben több tisztségviselő is a folyamatosan sajtóbotrányok főszereplőjévé váló Voiculescu leváltását szorgalmazta, de eddig Ludovic Orban PNL-elnök azt mondta: az USR-PLUS-os koalíciós kollégák kizárólagos felelőssége, ha meg akarják tartani tisztségében Voiculescut.

Kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnöke az újabb, emberéleteket követelő kórháztragédiára utalva úgy vélekedett: három hónap alatt az rossz állapotban lévő egészségügyi infrastruktúrával nem lehet csodákat tenni, de Voiculescunak a válságos helyzetekben "nagyobb empátiával" kellene kommunikálnia.

A szerdára meghirdetett bukaresti kormányülést elnapolták.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

Érdekes kutatás jelent meg a magyar fiatalokról: rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek

A legtöbb korosztályban tízből négyen értettek egyet azzal, hogy a fiatalok túl sokat költenek szórakozásra, divatra, valamint tízből hárman gondolták úgy, hogy a harminc alattiak csak a mának élnek - derül ki abból a friss országos kutatásból, amelynek eredményeit az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége hozta nyilvánosságra. A kutatás egyik érdekes tanulsága, hogy a fiatalok több esetben is rosszabb véleménnyel vannak saját generációjukról, mint az idősebbek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×