eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Emberek pihennek, miután megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot egy tel-avivi oltóközpontban 2021. január 3-án. Eddig Izrael halad a leggyorsabban a lakosság beoltásával, a kilencmilliós közel-keleti országban már több mint egymillió ember megkapta a védettséget garantáló injekciót.
Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

Oltás Izraelben: a rabbik meggyőzése hozott áttörést

Az ortodox izraeliek körében is magas már az átoltottak aránya: a rabbik megnyerése kellett ahhoz, hogy felvegyék az oltást.

Az ultraortodox zsidók 1,2 milliós csoportját sújtotta a leginkább a koronavírus Izraelben – a közösség korábban nemcsak nem tartotta be a vírus terjedésének lassítására hozott korlátozó intézkedések javát, hanem a vakcinát elutasítók aránya is magas volt. Sok izraeli emiatt a pandémia hosszának kitolását is az ultraortodoxok számlájára írja a Euronews tudósítása szerint. Mostanra ugyanakkor a közösségen belüli megfertőződések aránya hatalmas esést mutat, a súlyos megbetegedések száma is csökkent és a vakcina felvételi aránya 72 százalékos, ami alacsonyabb, mint az országos 86 százalékos átlag, de még így is igen magasnak nevezhető.

A változás kulcsa a vallási vezetőkben keresendő. A közösség a rabbijaiban jobban bízik, mint az ország vezetőiben, így az is kellett, hogy az egészségügyi szolgálatok vezetői leüljenek a rabbikkal, és őket győzzék meg személyesen arról, hogy ez a helyes tett. Ran Balicer, a Clalit egészségügyi szolgáltató egyik képviselője is így tett, és azt is elmondta, hogyan ért el sikert.

"A lényeg az volt, hogy a rabbik biztonságosnak és hatékonynak nevezzék az oltást, és javasolják, hogy a közösség tagjai beadassák azt maguknak"

– fogalmazott.

Februárban a közösség hatvan éven felüli tagjainak körében száz emberből egy halt meg koronavírusban: ez az izraeli társadalom egészében tapasztalható aránya hatszorosa volt. Az ultraortodoxok az izraeli társadalom 12 százalékát adják, mégis körükben következett be a megbetegedések 28 százaléka. Mostanra az arány változott, az új esetek körükben ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő, mint a társadalom egészében.

Ettől azonban a lezárások még mindig problémákat okoznak a gazdaságnak, ezért pedig sokan teszik felelősökké az ultraortodoxok korábbi magatartását. Sokan úgy vélik,

politikai okokból nézték el sokáig a szabálysértéseket

a közösségnek, sokakat dühített az, hogy tömegrendezvényeket tartanak esküvők vagy temetések alkalmából, miközben mások betartják a gyülekezés korlátozását.

Ronny Numa, az egészségügyi minisztérium ultraortodoxokért felelős akciócsoportjának vezetője szerint ugyanakkor a nagy többség betartotta a szabályokat ebben a közösségben is, de mivel nagy családban, sűrűn lakott környékeken élnek, ez már magában nagyobb fokú terjedésnek adott teret, ráadásul az információk nem is jutnak el gyorsan az ultraortodoxokhoz, mint azokhoz, akik internetet használnak, újságot olvasnak és tévét néznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×