eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bill Gates, a Microsoft amerikai szoftvergyártó cég alapító elnöke a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának nyitónapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Bill Gates atomerőművet fejleszt

Az amerikai vezetés támogatja a Microsoft alapítójának projektjét. A konvencionális atomerőműveknél kisebbek fő előnye, hogy rugalmasabb a használhatóságuk, de drágák, és mivel könnyebben hasadóanyaggá alakítható a fűtőelemük, jobban is kell rájuk vigyázni. Viszont sokat nyerhetünk velük.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma is támogatja Bill Gates nukleáris energia projektjét, amellyel a Microsoft milliárdos alapító-tulajdonosa a nap- és szélenergiát kiegészítő technológiát kíván kifejleszteni – írja portfolio.hu. A 2027-re ígért, a konvencionális atomerőművekhez viszonyítva kisebb új reaktorok ötvöznék az atomerőművek stabilan nagy teljesítményen való üzemelésre való képességét az energiatárolással, illetve a nagyobb rugalmassággal. A közelmúltban egy másik mérföldkövet is elért a nukleáris energia, miután az első kis méretű moduláris reaktor megkapta a tengerentúli szövetségi nukleáris felügyelet biztonsági engedélyét.

A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma (DOE) 80-80 millió dollárral támogatta meg az X-energy és a TerraPower nevű társaságokat, amelyek célja

egy új típusú, kis méretű, rugalmas nukleáris reaktor kifejlesztése 2027-ig,

ám további, dollármilliárdos nagyságrendű szövetségi támogatást is kilátásba helyezett a projekt haladásának függvényében. A DOE a kifejezetten e célra létrehozott új nukleáris reaktor technológiák demonstrációs programja keretében ítélte oda a támogatást, és a tárca tervei szerint a következő hét évben további körülbelül 3,2 milliárd dollárt kíván e célra fordítani.

Kisebb, rugalmasabb atomerőművek

A jelenleg a világ atomerőmű-flottáját teljes egészében uraló nagy atomerőművekhez képest a TerraPower és az X-energy jóval hatékonyabb, olcsóbb és könnyebben telepíthető reaktorok kifejlesztését tűzte ki célul. Ráadásul, míg a nagyméretű atomerőművek gyakorlatilag a folyamatos maximális teljesítményen való termelésre lettek kitalálva, addig a kisebb reaktorok várhatóan jóval rugalmasabban lesznek üzemeltethetők. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint az általa támogatott technológiák a folyamatos termelésen túl hatékonyan és könnyen le- és felszabályozhatók, vagyis villamosenergia-termelésük rugalmasan csökkenthető vagy fokozható rövid idő alatt, miközben a beruházás gazdaságossága sem romlik érdemben.

Ez a szempont pedig az ingadozó rendelkezésre állású nap- és szélenergia terjedésével és a fosszilis források kivezetésére irányuló szándék erősödésével egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, különösen, hogy egyelőre a megújuló alapon termelt energia tárolása nagyobb időtartamra és mennyiségben nem megoldott. A nukleáris energia támogatói szerint a karbonmentesen termelő kisebb, rugalmasabb következő generációs atomerőműveknek így nagyon fontos szerepük lehet a villamosenergia-rendszerek kiegyensúlyozásában, vagyis a kereslet és a kínálat összehangolásában - a remények szerint már a közeli jövőben.

A két támogatott tengerentúli projekt közül különösen

a TerraPower lehet érdekes, mivel a társaságot Bill Gates, a Microsoft milliárdos alapító-tulajdonosa hozta létre 2008-ban,

a GE Hitachi Nuclear Energy nevű vegyesvállalattal partnerségben. A társaság több partnerrel is együttműködik a munkában, így például a Bechtellel, közműcégekkel és a DOE-val is, mely már 2016-ban támogatta a fejlesztést 40 millió dollárral.

A projekt a milliárdos Warren Buffett Berkshire Hathaway nevű konglomerátumának támogatását is élvezi.

A TerraPower eredetileg az általa TWR (Traveling Wave Reactor) technológiának nevezett, üzemanyagként használt uránt alkalmazó reaktortípus kifejlesztését vette célba, azonban a Trump-adminisztráció által az amerikai-kínai technológiai transzferre kivetett exportkorlátozások tavaly ellehetetlenítették a China National Nuclear Corporationnel együttműködésben folytatott projektet.

A Washington által is támogatásra méltónak ítélt projekt keretében az egyébként több évtizede kifejlesztett úgynevezett sóolvadékos reaktor (Molten Salt Reactor, MSR), illetve energiatárolás technológiát alkalmazva igyekeznek biztosítani a kívánt rugalmasságot. A TerraPower nátriumhűtésű gyorsreaktora által előállított, villamosenergia-termelésre éppen fel nem használt hőt a sóolvadékban tárolva lehetségessé válik a 345 megawattos reaktor teljesítményének 500 MW-ra történő emelése, akár több mint ötórás időtartamra is – hirdeti a TerraPower honlapja.

A rendszer képes lesz napokig tárolni a többlet energiát, majd szükség esetén, például a megújulóalapú termelés visszaesésekor a hálózat rendelkezésére bocsátani.

A reaktormag hűtését szintén nátriummal oldják meg, ami ugyancsak eltérést jelöl a tradicionális atomerőművekhez képest.

A sóolvadékos energiatárolást már a termikus naperőműveknél is alkalmazták a múltban, azonban több projekt esetében is szivárgás lépett fel. A TerraPower szerint azonban a nukleáris reaktorban való felhasználásakor az elhasználódás várhatóan kisebb lesz a kiegyensúlyozottabb hőmérsékleti viszonyok miatt.

Drága lesz

Az is a technológia ellen szól, hogy a kisebb atomerőművel a konvencionális erőműveknél is drágábbak lesznek, a TerraPower által fejlesztett 345 megawattos reaktor ára egymilliárd dollár körül lehet. Plusz veszélyforrás, hogy a fűtőanyagok támadások kereszttűzébe kerülhet, mert

a koncencionális fűtőanyagoknál könnyebben alakíthatók hasadóanyaggá.

A nukleáris erőmű technológiák fejlesztése területén az Egyesült Államok viszonylag lassú előrehaladást tudott felmutatni az elmúlt időszakban az olyan országokhoz képest, mint Oroszország, amely a kisebb méretű nukleáris reaktorok egyetlen teljes körű tesztelési platformjával rendelkezik a világon, de - ha kevésbé fejlett tervek alapján - már Kína is elkezdte a gyártásukat. Az iparág megújítása szempontjából a kisebb méretű reaktorokra fontos szerep várhat, mivel a jelenleg üzemelő nagyobb atomerőművek építése - különösen a nyugati világban - egyértelműen stagnál. A jelenség okai a sugárzó hulladék elhelyezésével kapcsolatos aggályoktól az atomerőművek hatalmas beruházási igényén át az építkezések rendszeres határidő- és költségtúllépéséig terjednek.

Az új reaktortípusoknak évtizedes tesztelési és engedélyeztetési folyamaton kell átesniük, mielőtt kereskedelmi üzembe állhatnak. A 2007-ban alapított NuScale Power által kifejlesztett kis méretű könnyűvizes reaktor éppen a közelmúltban, 2020 szeptemberében kapta meg a szövetségi nukleáris felügyelet biztonsági engedélyét, a kis méretű moduláris reaktorok közül elsőként. Terveik szerint az első, 50 megawattos egységet 2027-ben fogják tudni leszállítani.

Gates vállalkozása, a TerraPower a 2020-as évek második felében hozná kereskedelmi forgalomba Natrium névre keresztelt reaktormodelljét, az Államokban és világszerte azon országokban is, ahol korábban nem működött atomerőmű. A milliárdos nem kizárólag a TerraPower révén igyekszik előmozdítani a nukleáris energia békés célú felhasználását, hanem például a Commonwealth Fusion Systems (CFS) nevű, a fúziós erőmű technológia fejlesztés területén aktív startup támogatásával is. Eredményt azonban csak az előbbihez képest jóval később produkálhat, és a 2040-es éveknél előbb nem várható a termék gyakorlati alkalmazása.

Bár úgy tűnhet, hogy a jövő homályába vesző fejlesztések túlságosan megfoghatatlanok, ezért nem járulhatnak hozzá a klímaváltozás elleni erőfeszítés sikeréhez, ez egyáltalán nem így van. A Nemzetközi Energiaügynökség idén nyáron kiadott jelentésében hangsúlyozza,

a 2050-ig elérendő klímasemlegesség céljának elérése nagyrészt olyan technológiák sikeres kifejlesztésén fog múlni, amelyek ma még nem is léteznek,

ezért a szervezet a tiszta energia technológiák fejlesztését célzó innovációs tevékenység fokozását sürgeti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×