eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koronavírus elleni vakcina a Sinovac kínai cég standján a Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásáron (CIFTIS) Pekingben 2020. szeptember 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Merészet lépett egy kínai oltóanyaggyártó

Csaknem 3 ezer embernek - saját dolgozóinak és családtagjaiknak is - beadták egy kínai cég, a Sinovac még klinikai tesztelési fázisban lévő koronavírus elleni vakcináját, amelyet egyébként több más országban is vizsgálnak.

Csaknem háromezer ember élt a lehetőséggel, és adatta be magának Sinovac Biotech kínai oltóanyaggyártó vállalat még a klinikai tesztek harmadik fázisában lévő CoronaVac elnevezésű vakcinajelöltet - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Az újság a cégre hivatkozva azt írta, az oltóanyagot a vállalat majdnem összes munkatársa beadatta magának és családtagjainak.

A Sinovac szóvivője szerint Kína júliusban jóváhagyott sürgősségi programja keretében az oltóanyagot önkéntes alapon ajánlották fel a dolgozóknak és hozzátartozóiknak, akik közül csaknem háromezren éltek a lehetőséggel. A cég augusztus végén kezdte meg a koronavírus-vakcina gyártását, a kapacitása pedig meghaladja az évi 300 millió dózist.

A cég vezérigazgatója arra számít, hogy az oltóanyag akár már ez év végén megkaphatja a piacra bocsátáshoz szükséges engedélyeket.

Kínában az állam jóváhagyásával a vírus kockázatának nagy valószínűséggel kitett embereket - többek között az egészségügyi dolgozókat és a határőröket - beolthatják tesztelés alatt álló vakcinákkal. A programot elsőként Pekingben vezették be, ahol több tízezer embert oltottak be a Sinovac termékével. A vakcinát egyebek mellett annak a pekingi nagybani piacnak a dolgozói kapták meg, amelyet a júniusban kialakult újabb járványkitörés gócának tartanak.

A CNBG (China National Biotec Group) nevű kínai vakcinagyártó mintegy 150 dolgozója szintén megkapta a cég még tesztelés alatt álló oltóanyagát - írta a SCMP. A CNBG és a Sinovac vakcináit külföldön is széles körben tesztelik. A CNBG oltóanyagának harmadik fázisú klinikai tesztelése - amelynek keretében a vakcinát mintegy 35 ezer embernek adták be az Egyesült Arab Emírségekben - novemberben zárulhat le.

A Sinovac vakcináját eközben Törökországban, Bangladesben, Brazíliában és Indonéziában tesztelik. A cég szerint a klinikai tesztek harmadik fázisában nem észleltek súlyos mellékhatásokat, vagyis az oltóanyag biztonságosnak tűnik. A cég szóvivője szerint a vakcina beadása után egyesek átmeneti fáradtságról és gyengeségről számoltak be, és csupán kevés esetben fordult elő láz vagy allergiás reakció.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×