eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Rendőrök őrizetbe veszik Jimmy Lai hongkongi médiamogult a nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített külföldiekkel való összejátszás gyanúja miatt Hongkongban 2020. augusztus 10-én. A 71 éves Lait két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap felsővezetőivel együtt vették őrizetbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Vernon Jüen

Megszólalt az ENSZ a hongkongi médiamogul eltartóztatása miatt

 Az ENSZ emberi jogi főbiztossága mélységes aggodalmának adott hangot a történtek miatt.  Az intézkedést Tajvan is elítélte.

A sajtószabadság végét és a megfélemlítés politikájának terjedését jelenti Jimmy Lai hongkongi médiamogul őrizetbe vétele - figyelmeztetett Nathan Law hongkongi demokráciapárti aktivista hétfőn. "Őrült letartóztatások" - írta Law a Twitteren. "Vége a sajtószabadságnak Hongkongban. A nemzetbiztonsági törvény szétzúzza társadalmunk szabadságát, és a megfélemlítés politikáját terjeszti" - tette hozzá az aktivista, aki a nemzetbiztonsági törvény elfogadását követően Londonba emigrált. Az intézkedést Tajvan is elítélte.

"A lépés súlyos csapást jelent a sajtószabadságnak, az emberi jogoknak, a jogállamiságnak és a demokráciának Hongkongban"

- hangsúlyozta közleményében Xavier Chang, Caj Ing-ven tajvani elnök szóvivője. Chang jelezte: Tajvan más demokráciákkal karöltve továbbra is támogatja a hongkongi népet.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága mélységes aggodalmának adott hangot a történtek miatt. A főbiztosság felszólította a helyi hatóságokat: folyamatos ellenőrzésekkel biztosítsák, hogy senki sem él vissza az új nemzetbiztonsági törvénnyel, szükség esetén pedig módosítsanak a jogszabályon.

"Arra kérjük a hatóságokat: vizsgálják felül ezeket az eseteket, és biztosítsák, hogy a letartóztatások nem ütköznek a nemzetközi emberi jogi konvenciók és a hongkongi alaptörvény által biztosított jogok gyakorlásába" - mondta Jeremy Laurence szóvivő.

Lai a demokrácia egyik leghangosabb szószólója és Peking egyik leghevesebb bírálója Hongkongban.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap honlapján azt írta, hogy a 71 éves férfit két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap felsővezetőivel együtt vették őrizetbe a nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős, új rendőrségi egység tisztjei. A gyanú szerint Lai "idegen országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt".

A rendőrség közlése szerint az akció során elfogott további hat embert szintén a nemzetbiztonsági törvény által meghatározott bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe. Hozzátették:

az akció ezzel nem ért véget, és nem zárnak ki további letartóztatásokat.

A rendőrség hétfőn razziát tartott az Apple Daily-t működtető Next Digital székhelyén, ahol átkutatták a lap szerkesztőségét. Az Apple Daily egyik szerkesztője, Chan Pui Man a Facebookon azt ígérte, hogy a történtek ellenére a lap holnap is meg fog jelenni. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére idegen országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A jogszabály megsértését háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, de a legsúlyosabb bűncselekményekért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat.

Bírálói szerint a törvény súlyosan csorbítja a szabadságjogokat és Hongkong autonómiáját. Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak azt követően, hogy a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város 1997-ben újra kínai irányítás alá került.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×