INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

brexit

európai parlament

európai néppárt

bruxinfo

Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Kiszámolták, kik buknak a legnagyobbat a brexittel

Infostart

Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Magyarországot nem érinti a kiigazítás, így továbbra is 21 képviselője lesz.

Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár majd - írja a Bruxinfo.

A politikai centrumhoz tartozó parlamenti frakciók közül egyedül az Európai Néppárt jár jól a brit kilépés miatt szükségessé vált mandátum-újraelosztással.

Az EP belső kutatóintézete kiszámolta, hogy az egyes frakciókra milyen hatással lesz a 73 brit képviselő távozása és 27 mandátum újraelosztása 14 tagállam között. (A fennmaradó 46 képviselői helyet a későbbi bővítésekre tartalékolja az EP, amelynek így a létszáma átmenetileg 705-re csökken).

Az aktualizált számokat Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője tette közzé twitter-oldalán.

Az EPP lesz a legnagyobb nyertes, mivel a britek lelépésével nem veszít helyet, viszont öt új mandátumot jelent majd számára a bővülés. A néppárti frakció létszáma így 182-ről 187 főre nő.

A legnagyobb frakción kívül csak a szélsőjobboldali, radikálisan euroszkeptikus Igazság és Demokrácia (ID) pártnak lesz az eddiginél több képviselőre, 73-ról 76-ra nő a létszám.

A legnagyobb veszteséget a függetleneknek kell majd elkönyvelniük,

akik nem alkotnak önálló frakciót, viszont a Nigel Farage féle brexitpártiak eddig a függetlenek között foglaltak helyet. A brit kilépés után az előrejelzés szerint 26 fővel, 27-re csökken majd a függetlenek létszáma a Parlamentben.

A második legnagyobb pártcsoport, a Szocialisták és Demokraták létszáma 154 főről 148-ra csökken. Érdekesség, hogy az EP-n belüli relatív arányuk ugyanakkor a hatfős veszteség ellenére javulni fog (20 és félről 21 százalékra).

A centrumpártok közül a liberálisokat (Renew) éri majd a legnagyobb veszteség: 11-gyel lesznek a jelenleginél kevesebben, 108 helyett 97-en.

Az európai zöldek 7 képviselőt buknak (74-ről lemennek 67 főre). A brit konzervatívokat is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) három helyet veszítenek (65 helyett 62 fős frakció), míg az Egyesült Baloldal egy mandátumnak lesz kénytelen búcsút mondani.

A korábbi megállapodás értelmében a brit kilépés után

  • Franciaország és Spanyolország plusz 5,
  • Olaszország és Hollandia (3-3),
  • Írország plusz 2,
  • Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Szlovákia, Horvátország, Észtország, Lengyelország és Románia 1-1 további képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
Nyitókép: Patrick Seeger
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018