eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Kiszámolták, kik buknak a legnagyobbat a brexittel

Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Magyarországot nem érinti a kiigazítás, így továbbra is 21 képviselője lesz.

Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár majd - írja a Bruxinfo.

A politikai centrumhoz tartozó parlamenti frakciók közül egyedül az Európai Néppárt jár jól a brit kilépés miatt szükségessé vált mandátum-újraelosztással.

Az EP belső kutatóintézete kiszámolta, hogy az egyes frakciókra milyen hatással lesz a 73 brit képviselő távozása és 27 mandátum újraelosztása 14 tagállam között. (A fennmaradó 46 képviselői helyet a későbbi bővítésekre tartalékolja az EP, amelynek így a létszáma átmenetileg 705-re csökken).

Az aktualizált számokat Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője tette közzé twitter-oldalán.

Az EPP lesz a legnagyobb nyertes, mivel a britek lelépésével nem veszít helyet, viszont öt új mandátumot jelent majd számára a bővülés. A néppárti frakció létszáma így 182-ről 187 főre nő.

A legnagyobb frakción kívül csak a szélsőjobboldali, radikálisan euroszkeptikus Igazság és Demokrácia (ID) pártnak lesz az eddiginél több képviselőre, 73-ról 76-ra nő a létszám.

A legnagyobb veszteséget a függetleneknek kell majd elkönyvelniük,

akik nem alkotnak önálló frakciót, viszont a Nigel Farage féle brexitpártiak eddig a függetlenek között foglaltak helyet. A brit kilépés után az előrejelzés szerint 26 fővel, 27-re csökken majd a függetlenek létszáma a Parlamentben.

A második legnagyobb pártcsoport, a Szocialisták és Demokraták létszáma 154 főről 148-ra csökken. Érdekesség, hogy az EP-n belüli relatív arányuk ugyanakkor a hatfős veszteség ellenére javulni fog (20 és félről 21 százalékra).

A centrumpártok közül a liberálisokat (Renew) éri majd a legnagyobb veszteség: 11-gyel lesznek a jelenleginél kevesebben, 108 helyett 97-en.

Az európai zöldek 7 képviselőt buknak (74-ről lemennek 67 főre). A brit konzervatívokat is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) három helyet veszítenek (65 helyett 62 fős frakció), míg az Egyesült Baloldal egy mandátumnak lesz kénytelen búcsút mondani.

A korábbi megállapodás értelmében a brit kilépés után

  • Franciaország és Spanyolország plusz 5,
  • Olaszország és Hollandia (3-3),
  • Írország plusz 2,
  • Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Szlovákia, Horvátország, Észtország, Lengyelország és Románia 1-1 további képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×