INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

várhelyi olivér

gyévai zoltán

brüsszel

európai unió

A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.

Szakértő: további garanciákat várnak Várhelyi Olivértől

InfoRádió

Nem a szakmai programját kifogásolták azok a képviselők, akik végül további, írásbeli kérdések megválaszolására szólították fel a magyar biztos-jelöltet - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

A kérdéseknél kiderült, hogy a meghallgatást megpróbálják a hitelességre "kihegyezni", erre irányultak a kérdések, hiszen a mintegy két és fél órás parlamenti meghallgatás jelentős részében az Orbán-kormánytól való világos elhatárolódást és garanciákat kértek a képviselők a magyar biztosjelölttől arra, hogy a bővítési és szomszédságpolitikai tárca birtokosaként hitelesen képviseli majd az EU értékeit és politikáit.

"Arról van szó, hogy

hitelesen tudja-e képviselni az Európai Uniót a tagjelölt országokkal, vagy harmadik országgal szemben egy olyan ország jelöltje, amellyel szemben eljárás folyik a jogállam rendszerszintű problémái miatt?

Ez volt a fő probléma, és úgy gondolták, hogy erre nem kaptak megfelelő magyarázatokat - magyarázta a történteket a Gyévai Zoltán.

A kétharmados jóváhagyáshoz szükséges 48 szavazat helyett csak 30-at kaphatott parlamenti források szerint a magyar biztosjelölt, akit a szocialisták és a liberálisok sem támogattak a zöldek és a szélsőbaloldal mellett. Az egyesült baloldal és a zöldek képviselői már előre megmondták, hogy nemmel fognak szavazni.

Arra a felvetésre, hogy valójában nem is Várhelyi Olivér személyével volt a baj, hanem bárkit is jelölt volna az Orbán-kormány, ugyanez a sors várt volna rá, a Bruxinfo főszerkesztője azt mondta, nyilván a magyar kormányfő, ahogy minden más miniszterelnök is olyan személyt jelöl a biztosi posztra, aki élvezi a bizalmát. Várhelyi Olivér korábban olyan pozíciókat védelmezett, amelyek esetében, bővítési biztosként épp az ellenkezőjét kell majd tennie. A meghallgatáson azt várták volna tőle, hogy a lehető legnagyobb mértékben határolódjon el az Orbán Viktor vezette kormánytól.

Gyévai Zoltán szerint az, ami történt egyfajta figyelmeztetés, fricska, és a szakújságíró nem gondolja, hogy attól, hogy Várhelyi Olivér "pótvizsgára készül", emiatt feltétlenül borulna a menetrend. A Bruxinfo főszerkesztője szerint el fogják fogadni hétfőn Várhelyi Olivér válaszait. Nem annyira a szakmai programját feszegették a kérdésekben, hanem további garanciákat várnak tőle, és ha ezeket megkapják, elhárul az akadálya annak, hogy Várhelyi Olivér uniós biztossá váljon.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó hang

Várhelyi Olivér meghallgatása
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018