eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Szakértő: további garanciákat várnak Várhelyi Olivértől

Nem a szakmai programját kifogásolták azok a képviselők, akik végül további, írásbeli kérdések megválaszolására szólították fel a magyar biztos-jelöltet - mondta az InfoRádióban Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

A kérdéseknél kiderült, hogy a meghallgatást megpróbálják a hitelességre "kihegyezni", erre irányultak a kérdések, hiszen a mintegy két és fél órás parlamenti meghallgatás jelentős részében az Orbán-kormánytól való világos elhatárolódást és garanciákat kértek a képviselők a magyar biztosjelölttől arra, hogy a bővítési és szomszédságpolitikai tárca birtokosaként hitelesen képviseli majd az EU értékeit és politikáit.

"Arról van szó, hogy

hitelesen tudja-e képviselni az Európai Uniót a tagjelölt országokkal, vagy harmadik országgal szemben egy olyan ország jelöltje, amellyel szemben eljárás folyik a jogállam rendszerszintű problémái miatt?

Ez volt a fő probléma, és úgy gondolták, hogy erre nem kaptak megfelelő magyarázatokat - magyarázta a történteket a Gyévai Zoltán.

A kétharmados jóváhagyáshoz szükséges 48 szavazat helyett csak 30-at kaphatott parlamenti források szerint a magyar biztosjelölt, akit a szocialisták és a liberálisok sem támogattak a zöldek és a szélsőbaloldal mellett. Az egyesült baloldal és a zöldek képviselői már előre megmondták, hogy nemmel fognak szavazni.

Arra a felvetésre, hogy valójában nem is Várhelyi Olivér személyével volt a baj, hanem bárkit is jelölt volna az Orbán-kormány, ugyanez a sors várt volna rá, a Bruxinfo főszerkesztője azt mondta, nyilván a magyar kormányfő, ahogy minden más miniszterelnök is olyan személyt jelöl a biztosi posztra, aki élvezi a bizalmát. Várhelyi Olivér korábban olyan pozíciókat védelmezett, amelyek esetében, bővítési biztosként épp az ellenkezőjét kell majd tennie. A meghallgatáson azt várták volna tőle, hogy a lehető legnagyobb mértékben határolódjon el az Orbán Viktor vezette kormánytól.

Gyévai Zoltán szerint az, ami történt egyfajta figyelmeztetés, fricska, és a szakújságíró nem gondolja, hogy attól, hogy Várhelyi Olivér "pótvizsgára készül", emiatt feltétlenül borulna a menetrend. A Bruxinfo főszerkesztője szerint el fogják fogadni hétfőn Várhelyi Olivér válaszait. Nem annyira a szakmai programját feszegették a kérdésekben, hanem további garanciákat várnak tőle, és ha ezeket megkapják, elhárul az akadálya annak, hogy Várhelyi Olivér uniós biztossá váljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×