eur:
393.8
usd:
369.43
bux:
65615.73
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ultraortodox zsidó férfiak nézik, amint Jiszráél Hager rabbi (k) leadja szavazatát az előrehozott izraeli parlamenti választáson Bnei Brakban 2019. szeptember 17-én. Az áprilisi választást azért kell megismételni, mert Benjámin Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.
Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

Irgalmatlanul szoros a verseny az izraeli választáson 91 százalékos feldolgozottságnál

32-31-re áll a két legnagyobb párt a megszerezhető parlamenti székek számát tekintve, 91 százalékos feldolgozottságnál.

A központi választási bizottság hivatalos eredményei 91 százalékos feldolgozottságnál csekély előnyt jeleznek az ellenzéki centrista Kék-fehér párt javára a kormányzó Likuddal szemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A Beni Ganz vezette Kék-fehér párt 32, míg legfőbb riválisa, a Benjámin Netanjahu irányította jobboldali kormányzó Likud párt 31 mandátumot szerzett meg a kneszet százhúsz képviselői helyéből.

Őket az Egyesült Arab Lista követi 13, majd a keleti ultraortodox vallásosok Sasz nevű pártja, és Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja 9 mandátummal. 8-at kapott az askenázi ultraortodoxok Egységes Tóra pártja, hetet a telepesek jobboldali Jobbra (Jamina) pártja, 6-ot a szociáldemokrata Munkapárt-Híd, és 5-öt a baloldali Liberális Merecből alakult Demokratikus Tábor.

A még mindig csak részleges, de már végleges adatok szerint jelenleg 56 mandátummal vezet a baloldali-arab tömb, s Netanjahu jobboldali-vallásos tábora csak 55 helyet kapott együtt a megcélzott 61 helyett. A két tábor között áll Avigdor Liberman, aki világi egységkormányt követel a két nagy párt részvételével.

Csütörtökre virradó éjjel egy órakor fogják megkezdeni azoknak a borítékoknak a számlálását, amelyeket a külképviseleti dolgozók, a terepen szolgáló katonák, a szavazati joguktól meg nem fosztott rabok, a kórházakban tartózkodó betegek, és a mozgó urnát igényelő fogyatékkal élők adtak le.

Jelentős eltérések vannak az eredményekben az egyes városokban

Tarolt a baloldal a nem vallásosok lakta nagyvárosokban Izrael központi részein: Tel-Avivban, Modiinben, Jehudban, Rison Lezionban. Ezzel szemben a vallásos városokban és a periférikus helyeken a Likud-tábor szerezte meg a voksok döntő többségét.

Ezzel szemben ugyanakkor Cezáreában,

Netanjahu lakóhelyén, az ország egyik leggazdagabb településén a Kék-fehér nyert és a Likud vesztett jelentős különbséggel,

míg Ros Haájnban, Ganz kisvárosában éppen fordítva, a Likud nyert.

Ros Haájnt az ötvenes években alapították egy elhagyott palesztin falu helyén az odatelepített jemeni zsidó bevándorlók, és főként alsó-középosztálybeliek lakják. A nyolcvanas években egy katonai lakásépítési program keretében katonatiszteket is a kisvárosba költöztettek, néhány új utcát építettek számukra kertes villasorházakkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×