INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

india

űrprogram

rakéta

fegyverkezés

India beszállt az űrfegyverkezési versenybe, amit továbbra is elítél

India beszállt az űrfegyverkezési versenybe, amit továbbra is elítél

Sikeresen tesztelte India műhold-megsemmisítő rakétáját, ezzel a negyedik országgá vált a világon, amely képes Földről kilőtt robbanófejjel megsemmisíteni egy Föld körüli pályán keringő szatellitet.

Szerdán jelentette be Narendra Modi újdelhi kormányfő: India sikeresen végrehajtotta első műholdromboló rakétakilövését. „India felírta nevét az űrhatalmak sorába. Eleddig a világon mindössze három ország volt képes elérni ezt a teljesítményt, immár India a negyedik nemzet, amelynek sikerült” - harangozta be a hírt a miniszterelnök. Hozzátette: az új technológiát nem támadó, hanem pusztán védelmi célzattal fejlesztették ki. A kormányfő leszögezte:

India továbbra is elítéli az űrfegyverkezési versenyt.

A szomszédos Kína 2007-ben vált a harmadik országgá, amely sikeresen lőtte ki egy szatellitjét: a műholdromboló rakéta rendkívül fejlett technológiát igényel. A most kilőtt indiai műhold ugyanis 300 kilométeres magasságban keringett a Föld körül. Az Erő Műveletnek keresztelt tesztkilövés mindössze három percet vett igénybe a rakéta indításától a műhold megsemmisítéséig. Sokak szerint ez egy újabb üzenet Pakisztán számára: óvatosan bánjon a tavaly kilőtt két műholdjával, mert India bármikor megsemmisítheti őket.

India ambiciózus űrprogramja egyik legjelentősebb célkitűzése az, hogy 2022-re saját fejlesztésű űrhajókon asztronautákat akar feljuttatni az űrbe.

Szakértők szerint India az elmúlt években úgynevezett fapados űrhatalommá vált, hiszen évi egy milliárd dolláros űrprogramja elenyésző vetélytársaiéhoz képest, GDP-je 0,4%-át emészti fel.

Az alacsony költségek miatt számos külföldi vállalat Indiába jár műholdjait kilőni, már 260 szatellitet juttattak a szubkontinensről Föld körüli pályára.

Patrick Shanahan, az Egyesült Államok védelmi minisztere arra figyelmeztetett: a sikeres műholdromboló rakétakilövés után az űrszemét komoly károkat okozhat a Föld légkörében, mivel könnyen nekicsapódhat más országok és vállalatok szatellitjeinek. Azt üzente az újdelhi kormányzatnak: „mindannyian egyazon űrben élünk, ne csináljunk belőle kuplerájt!” A védelmi miniszter arról nem tett említést, hogy az Egyesült Államok az 50-es évek óta számtalan alkalommal hajtott végre műholdromboló rakétacsapást, utoljára 2008-ban, amikor kilőtt egy meghibásodott amerikai kémműholdat.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

India beszállt az űrfegyverkezési versenybe, amit továbbra is elítél
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018