INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

kína

vegyi üzem

robbanás

Az űrből is látszott a vegyiüzem-robbanás okozta tűzgolyó

Infostart / MTI

Több mint 600-ra emelkedett a Kína keleti részén található Csiangszu tartományban lévő vegyi üzemben történt robbanás sérültjeinek, és 47-re a halálos áldozatainak száma. Sokan vannak válságos és súlyos állapotban. A robbanást műholdakról is látni lehetett.

Cao Lu-pao, Jencseng város polgármestere reggel sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a növényvédő szereket előállító üzemben történt baleset sérültjei közül harmincketten válságos, ötvennyolcan pedig súlyos állapotban vannak.

A városvezető szerint Csang Csin-jüe, a Tiencsiaji vegyiipari üzem területi igazgatója is megsérült a robbanásban, őt is kórházban ápolják.

Értesülések szerint 640 embert láttak el különböző fokú sérülésekkel a térség tizenhat kórházában.

A Tiencsiaji vegyi üzemben akkora erejű robbanás történt, hogy

a kínai földrengés-felügyelet jelzőállomása figyelmeztetést adott ki, miután műszereik gyenge, 2,2-3,0 erősségű földrengést jeleztek. A tűzgolyót a kínai sajtó beszámolója szerint a műholdakról is látni lehetett.

A környékbeli lakóházak és egy iskola ablakai is betörtek, többtucatnyi autóban esett kár. Egy, az interneten közzétett felvételen látható, hogy a robbanást követően az üzem környékét fekete füst lepte el.

A tűz átterjedt a környező gyárakra. A sajtó úgy tudja, gyerekek is megsérültek egy környékbeli óvodában.

További robbanások és esetleges vegyianyag-szivárgások miatti elővigyázatosságból mintegy ezer lakost evakuáltak a térségből.

A baleset okát egyelőre vizsgálják, de

a több mint harminc - részben gyúlékony - szerves vegyületet előállító üzemet már többször elmarasztalták és meg is bírságolták a biztonsági előírások megsértése miatt

- írja az angol nyelvű China Daily hírportál.

Az Olaszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök mindenre kiterjedő mentőakciót és vizsgálatot követel az ügyben - jelentette a CCTV kínai állami televízió. Az államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kínának többet kell tennie az üzemi balesetek megelőzése érdekében, különösen a vegyi gyárakhoz hasonló veszélyes üzemekben.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018