eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Teherán, 2018. augusztus 21.Az iráni elnöki hivatal által közreadott kép Haszan Róháni iráni elnökről (b) és Amir Hatami védelmi miniszterről a teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgép, a Kovszar bemutatóján Teheránban 2018. augusztus 21-én. (MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal)
Nyitókép: MTI/EPA

Irán saját gyártású vadászrepülőt mutatott be

Az iráni hadsereg kedden bemutatott egy teljes egészében hazai gyártású, többféle fegyverrel felszerelhető vadászrepülőgépet, amelynek a Kovszar (Kowsar) nevet adta - közölte az állami média.

A vadászgép teheráni bemutatóján Haszan Róháni iráni elnök is jelen volt. A Kovszart rövid távú küldetéseken vetik majd be - írta a Tasnim iráni hírügynökség.

Irán jelenleg is aktív szereplője közel-keleti fegyveres konfliktusoknak, például a szíriai polgárháborúnak. Az iszlám köztársaság fegyverekkel és katonák ezreivel támogatja Bassár el-Aszad damaszkuszi elnököt. Azonban az iráni légierő hiányosságai miatt Oroszország nyújt légi támogatást a szíriai kormányerők hadműveleteihez.

Az iszlám köztársaság légierejének támadó kapacitása kimerül néhány tucat harci repülőgépben, amelyek orosz vagy még az 1979-es iszlám forradalom előtt beszerzett, mára elavult amerikai típusok.

Irán 2013-ban is bemutatott egy új, hazai gyártású vadászrepülőgépet, amely a Kaher 313 nevet viselte, de szakértők kételkedtek ennek bevethetőségében.

Az iszlám köztársaság, a fegyverimportot korlátozó nemzetközi szankciókat megkerülve, jelentős hazai fegyveripart épített ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×