eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Nukleáris cég rendszerébe is betörtek orosz hackerek

Az amerikai áramszolgáltatók mellett nukleáris és légi közlekedési vállalatok rendszereit is feltörték orosz hackerek tavaly - mondta Jonathan Homer, a belbiztonsági minisztérium (DHS) illetékese.

Homer kiemelte, hogy a behatolók jelentős szolgáltatás-kimaradásokat okozhattak volna, de nem tették meg. Úgy tűnik,

a hackerek célja pusztán a felderítés volt.

Célpontjaik között kisebb és nagyobb vállalatok is voltak, olyanok, amelyeknek alig volt anyagi keretük a kiberbiztonságra, és olyanok is, amelyek kifinomult védelmi rendszerekkel rendelkeztek - tette hozzá Homer. A tisztségviselő nem árulta el, hogy pontosan mely cégek estek a hackerek áldozatául.

Fokozatosan léptek előre

Az adatgyűjtő hadművelet 2016-ban kezdődött egy egyszeri rendszerfeltöréssel, majd csaknem egy évvel később további támadásokra került sor, egyre közelebb a kritikus létesítményekhez.

Az orosz állami támogatású, homályos hátterű Dragonfly vagy Energetic Bear hackercsoport kiterjedt és hosszú távú kampánya során viszonylag egyszerűen törte fel a szóban forgó rendszereket. A DHS szerint

a hackerek először értékesítő partnereket céloztak meg, akiktől jelszavakat és tanúsítványokat csaltak ki a legegyszerűbb adathalász módszerekkel.

Ezt követően hatoltak be valódi célpontjaik rendszereibe, méghozzá úgy, hogy a belépésre jogosult feleknek álcázták magukat.

Kormányzati segítséggel

Amerikai nemzetbiztonsági tisztségviselők szerint a támadás hátterében az orosz hírszerzés áll. A hackerek módszeresen választották ki célpontjaikat, majd az információgyűjtés után megpróbálták eltüntetni nyomaikat. Az amerikai kormány nyomatékosan hangsúlyozta, hogy segített az érintett cégeknek eltávolítani az illetéktelen behatolókat.

A feltételezések szerint nem ez volt az első eset, hogy orosz hackerek érzékeny információkhoz férkőztek hozzá. Washington vádjai szerint az orosz hírszerzés törte fel, és segített nyilvánosságra hozni a Demokrata Párt belső levelezését a 2016-os elnökválasztási kampány során. Amerikai tisztségviselők attól tartanak, hogy Moszkva megpróbálhatja befolyásolni a novemberi, félidős választások kimenetelét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×