eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A szingapúri miniszterelnök találkozik az amerikai és az észak-koreai vezetővel

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap - adta hírül a helyi média.

Kim a kínai légitársaság repülőjén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll.

Donald Trump amerikai elnök érkezését is vasárnapra várják, közép-európai idő szerint fél háromkor száll le gépe Szingapúrban. Az Air Force One fedélzetén utazik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is. Trump Québecből, Kim pedig Phenjanból indult útnak.

A két politikus a csúcstalálkozó előtt megbeszélést folytat Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel: Li vasárnap Kimmel, hétfőn pedig Trumppal találkozik.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

Trump bizakodó üzenetet küldött

A június 12-i, történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

Trump bizakodóan írt a csúcstalálkozóról a Twitteren szombaton, miután távozott a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 kanadai összejöveteléről. Az szingapúri esemény szerinte lehetőség arra, hogy "igazán csodálatos eredményt érjünk el Észak-Korea és a világ számára".

"Tudom: Kim Dzson Un keményen fog dolgozni azon, hogy olyasvalamit tegyen, amit előtte nem sokan tettek, és békét és nagy virágzást teremtsen országában" - írta Trump.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×