INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

tesla

baleset

autopilot

önvezető

kalifornia

Rendőrautóba csapódott egy önvezető módba kapcsolt Tesla

Rendőrautóba csapódott egy önvezető módba kapcsolt Tesla

Infostart

Az Autopilot módba kapcsolt kocsi egy parkoló rendőrautóba rohant bele, a sofőr könnyebb sérülést szenvedett, a járőrkocsiban nem ült senki. A Tesla szerint a sofőr hibázott, amikor átengedte az autóirányítását a gépnek.

A kaliforniai Laguna Beachen történt a baleset, a parkoló rendőrautót a helyi rendőrség szerint totálkárosra törte a Tesla. A sofőr megúszta kisebb sérülésekkel, de a büntetést vélhetően nem tudja elkerülni. Hiába kapcsolata be az Autopilot üzemmódot, ez nem jelent önvezető módot, így a sofőr viseli a felelősséget a balesetért.

A Techcrunch idézi a Tesla szóvivőjét, aki közleményében jelezte, "az Autopilot használatakor a vezetőket folyamatosan emlékezteti a rendszer, hogy tartsák kezüket a kormányon, és felügyeljék minden pillanatban az autó irányítását". A Tesla szerint az Autopilot üzemmód nem jelent védelmet a baleset ellen, és a használata előtt minden alkalommal rá kell kattintaniuk egy ablakra, amelyben jelzik nekik, hogy "az Autopilotot olyan autópálya-használatra tervezték, ahol van középső elválasztó biztonsági sáv, és jól láthatóan fel vannak festve a sávok".

Az "önvezető" mód már korábban is több ütközés forrása volt, köztük volt két halálos is az Egyesült Államokban, noha a Tesla az Autopilot 2015-ös bevezetésekor is közölte, csak csökkenti a balesetei kockázatot, de nem váltja ki az emberi ellenőrzést az autó felett.

Ugyanakkor sok szakértő kritizálja a rendszer elnevezését, a Consumer Report szerint a biztonság téves érzetét adja, és addig nem lenne szabad a használatát engedélyezni, amíg valóban nem lesz a Tesla önvezető.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018